Над 30 младежи от Балканите завършиха обучение за бъдещи държавници и общественици

Снимка: архив

Над 30 младежи от България Сърбия и Северна Македония завършиха успешно програмата „Млади балкански лидери“. Придобитите умения повишават способността на младите хора да взимат решения и да действат в ситуации на нарастваща несигурност:

Младият лидер трябва да бъде обединител, да изслушва, с хъс, желание и стремеж за работата – посочи курсистът Боряна Танева. На 27-годишна възраст тя е един от най-младите общински съветници в община Стара Загора.

Проектът е съфинансиран от „Еразъм плюс“. От 1987 година насам над 10 милиона европейски граждани са се възползвали от програмата за младежки обмен. Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че до края на мандата ѝ всички шест държави от Западните балкани ще бъдат включени в „Еразъм плюс“ – програмата, обединяваща образователни инициативи:

Защото днес това не е така. Само Сърбия и Северна Македония са част от това и мисля че младежкия обмен, професионалното образование, ролята на учителите е нещо, което трябва да продължаваме да адресираме в нашия регион, защото всички знам какво означава изтичане на мозъци и всички знаем колко болна ни е темата.

Оказва се, че недостигът на кадри е проблем, споделян от трите балкански страни. Юристът Милан Жекич от Сърбия разказва, че приятелите му, изкушени от по-доброто заплащане, заминават за Западна Европа:

Реших да остана на Балканите, защото има какво да дам. От 30 години насам политическият елит в Сърбия не се променя. Виждам себе си като един успешно реализиран адвокат и политик.

Дарко Майковски е дипломиран социолог от Северна Македония. Воден е от желанието да се реализира професионално в своята родина и призовава връстниците си да останат на Балканите, въпреки предизвикателствата:

Надявам се, че младите хора ще останат в нашата родина и няма да заминат. Не бива да има отлив на кадри. Защо да изпускаме подготвените хора, вместо да ги задържим? В Македония има работа за онези, които искат да работят. Да, условията на труд не са прекрасни, но никъде по света не е съвършено. Родината е единственото място, в което се чувстваш като у дома си.

В рамките на програмата курсистите са посетили Европейския парламент, а визитата е била мотивираща за участниците от Северна Македония и Сърбия, особено в контекста на техните европейски стремежи. Ролята на България в региона коментира еврокомисарят Мария Габриел:

Да бъде регионален лидер, да бъде още един гарант за стабилност и сигурност. Това носи конкретна перспектива за реализация на младите хора, за реализация на научните изследвания, за реализация на стартиращите компании.

Обединени по пътя към общо европейско бъдеще младите хора заявяват:

Трябва да се съхраним като балканци и това ще си остане и един от приоритетите занапред относно синхронизацията на Западните балкани.

Основният урок, който научих е, че ние всички сме хора и не бива да допускат границите да ни разделят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!