Възможен ли е общ европейски подход за мигрантския въпрос: пореден опит в търсене на компромисно решение

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Мигрантският натиск на гръцко-турската граница мобилизира действията на европейските институции. Общият извод е, че положението по външната граница с Турция е притеснително, но Европейският съюз е много по-добре подготвен да овладее ситуацията. Въпреки това обаче липсва обща европейска система за убежище и миграция. Това е съществен проблем, признава еврокомисарят по въпросите, свързани с границите Илва Йохансон и заявява ангажимента по бързо намиране на компромис за общ подход, за да може държавите-членки съвместно да бъдат по-добре подготвени за миграцията и убежището. Очаква се конкретните мерки да бъдат представени до месец.  По искане на Гърция Механизмът за гражданска защита бе задействан. 16 държави-членки до момента са обещали да помогнат на Гърция с медицинско оборудване, медицински екипи, палатки, навеси, одеяла, което е жест на европейска солидарност и знак за бързо действие. Особено належащо е разработване на мерки за защита на непридружени малолетни, обръща внимание Илва Йохансон:


"По данни на Европол около 1 500 деца без родители има на турско-гръцката граница, като 10 на сто са под 14-годишна възраст. Те са обект на насилие, на малтретиране и експоатация. Много от тях просто изчезват от приемните центрове. Не знаем къде се намират, опасяваме се, че много от тях стават жертва на престъпници. Понякога същите престъпници, които се занимават с трафик на мигранти, се занимават и с трафик на хора за сексуална експлоатация. Моята задача заедно с тази на гръцкото правителство, е да осигурим процедура за обгрижване на тези уязвими деца. Нуждаем се от решение на проблема, свързан  с непридружените малолетни лица по гръцките острови - трябва да бъдат пренасочени към други държави-членки, да им се осигури медицинска грижа и битово настаняване, за да не се превърнат в жертва на трафик."

Съветът на ЕС изпрати ясно послание, че макар разбирането за увеличената тежест и риск за Турция,  на чиято територия има 3,7 милиона мигранти и бежанци, Съветът все пак отхвърля използването на миграционен натиск от страна на Турция за политически цели. Европейският съюз и държавите-членки са решени ефикасно да защитят външните граници на Съюза и няма да се допуснат незаконни пресичания на границите.
Еропейският парламент се раздели между пълна подкрепа за действията на гръцкото правителство и призивите за защита правата на бежанците. Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер изрази категоричната позиция:

"Турският президент Ердоган се възполва от страданието на хората за своите политически интереси. Не трябва да се повтори 2015 -та година. Европа не може да бъде изнудвана - това е реалността на гръцко-турската граница. Гръцкото правителство заслужава да бъде подкрепено изцяло. Готови сме да сключим ново споразумение с Турция, плащанията трябва да текат, но най-вече към неправителствени организации. Ние не желаем да финансираме турската държава."


Гарсия Перез - Председател на на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите изрази дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация:

"Естествено, че всяка държава-членка трябва да опазва своите граници, трябва да въведе контрол, но трябва да се спазва и международното законодателство. Бихме се радвали да чуем какво  възнамерява да направи Европейската комисия по отношение на едностранното решение на Гърция да спре процедурите по убежище. Комисията е пазителка на договорите. Има конкретни разпоредби, съгласно които подобна мярка може да бъде взета единствено и само от Съвета, със съгласието на Европейския парламент и на Европейската комисия. Не бива солидарността към Гърция да бъде заменена с неспазването на международните правила."

За "Евранет +": Виолета Ашикова  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!