ЕП обсъжда законодателство за изкуствения интелект

евранет плюс Емил Радев


Извънредната ситуация, възникнала заради прогресивното разпространение на коронавируса в Европа, рязко пренареди дневния ред на европейските институции и буквално промени режима им. Все по-голяма част от работата се върши онлайн и автоматизирано с помощта на високите технологии, особено в криза като тази с карантината. Затова и темата за изкуствения интелект, която не е нова за европейските институции и отдавна се обсъжда от евродепутатите, отново е на дневен ред.

Според евродепутата от Европейската народна партия Емил Радев съвсем реалистично е догодина вече да съществува необходимото европейско законодателство, свързано с употребата на изкуствен интелект, защото в момента има огромна дупка в законодателството, свързано с темата.

В момента в Комисията по правни въпроси на Европарламента се изготвят три законодателни доклада. Единият е свързан с отговорността при използването на изкуствен интелект, вторият засяга етичните аспекти, а третия е посветен на въпросите относно правата на интелектуална собственост.

„В момента е трудно да говорим за срокове, предвид извънредната ситуация с COVID-19, но очакваме консултацията по т.нар. Бяла книга за изкуствения интелект да приключи през месец май, след което предстои да се анализират постъпилите мнения и предложения, каза Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ):

Ако стане една трудова злополука, причинена от робот, кой носи отговорността? Работодателя, собственика на робота, този, който е направил софтуера...Да не говорим за военната сфера, където навлизат все повече тези технологии, виждаме че САЩ, Франция и Китай се надпреварват в използването на тези технологии.
Ако дрон, който има лицево разпознаване, набележи дадената цел и изстреля ракетата без намеса на човек, кой носи отговорността? Има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и новите технологии. Затова Европейския съюз взема мерки. Видяхме, че Европейската комисия изкара т.нар. "Бяла книга". Ние имаме множество доклади по собствена инициатива, с които искаме да направим процеса за законодателни инициативи много по-бърз, да улесним ЕК, да кажем какви са предизвикателствата.
Виждаме, че и дроновете навлизат все повече в живота, там регулацията също не е пълна. Когато говорим за изкуствен интелект трябва да знаем, че много бързо се развива този сектор и регулациите там са крайно малки. Затова трябва да бързаме.

Според Емил Радев ще се вземат под внимание препоръките в докладите на правната комисия в Европарламента. Едва след това текстовете ще се разгледат в залата и е съвсем реалистично да има необходимото европейско законодателство още догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!