ЕK създава първия по рода си резерв от медицинско оборудване в rescEU, за да помогне на страните от ЕС в борбата с коронавируса.

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската комисия създава първия по рода си резерв от медицинско оборудванев rescEU, за да помогне на страните от Евросъюза, борещи се с пандемията от COVID-19.

rescEU е част от Механизма на Европейския съюз за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита с оглед на предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия. С предложението се увеличава резервът от активи на rescEU. Посредством Механизма Европейската комисия играе важна роля при координирането на действията при бедствия в Европа и по света. Председателят Урсула фон дер Лайен обясни, че това е „първият по рода си общ европейски резерв от спешно медицинско оборудване и той е израз на солидарността на Европейския съюз. От него ще се възползват всички държави-членки.“ Медицинското оборудване в резерва ще включва консумативи за интензивни грижи, като например респиратори, лични предпазни средства като маски за многократна употреба, ваксини и терапевтични средства и лабораторни консумативи. Еврокомисарят за управлението при кризи Янез Ленарчич допълни, че резервът се създава, „за да може бързо да бъдат предоставени необходимите средства за борба с коронавируса. Този резерв ще се използва за подпомагане на държавите членки, изправени пред недостиг на оборудване, необходимо за лечението на заразени пациенти, за защита на здравните работници и за забавяне на разпространението на вируса.“

Самият резерв ще се намира в една или няколко държави-членки, обясни евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Първоначалният бюджет на ЕС за резерва възлизаше на 50 милиона евро, сега той е увеличен на 80 милиона евро. По думите му България може да доставя предпазни маски и облека за резерва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!