Европейският парламент в извънредно положение

Снимка: europarl.europa.eu



„От края на Втората световна война не сме се сблъсквали с такава драматична криза. Днес Европейският съюз предприема действия. Не се съмнявахме, че това ще се случи."
Това изявление направи  председателят на Европейския парламент Давид Сасоли след обявяването на мерки за справяне с COVID-19 от Европейската комисия.

и допълни:

"Тази ситуация е толкова сериозна, че никое европейско правителство не може да отговори само. Пакетът от мерки, предложен днес от Европейската комисия за борба с коронавируса, върви в правилната посока. Сега Съветът и Парламентът трябва първо да одобрят тези предложения. Аз мога да гарантирам, че Парламентът ще стори това възможно най-бързо."

Кризистната ситуация безпрецедентно промени календара за работа на Европарламента. По форсмажорни обстоятелтва и в интерес на защита на общественото здраве председателският съвет изтегли с месец напред заседанията на Европейския парламент, като няма да се провеждат заседания в Страсбург до септември.
Мартенската сесия се прехвърли за  22 до  24 април, тази от началото на април -  за  13 и 14 май. Първоначално предвиденото заседание през юни месец в Страсбург ще се проведе на 17 и 18 юни в Брюксел, а това, предвидено от 6 до 9 юли в Страсбург, ще се проведе на 8 и 9 юли в Брюксел.
Преди дни стана ясно, че Европейския парламент ще проведе извънредно пленарно заседание на 16 и 17 април, за да продължи работа по специалните мерки за борба с пандемията.
Безпрецедентната здравна ситуация е сварила неподготвен Европарламента, признава евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков:

"Истината е, че през първите дни от тази криза Европейският парламент не знаеше как да реагира и не беше подготвен. Вероятно процедурите за извънредни ситуации са били от времето на Студената война, но едни от най-добрите IT експерти създадоха платформа, която парламентът може да ползва, за да гласува, дебатира и въобще да работи дистанционно. През последните дни интензитетът се увеличи значително, онлайн заседанията са буквално на всеки час и гласуваме дистанционно, като това, което правим е да сканираме бюлетините, които собственоръчно сме подписали с избраната от нас опция за гласуване."

Работата е все по-активна, макар и  дистанционно, увери и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел:

"Продължава както и преди, само че сега темите са изключително важни да се случват по възможно най-бърз начин, защото ако ние не гласуваме предложенията на Комисията, те нямат как да влезнат в сила."

Все по-отчетлива става и социалната роля на представителите ни в Европарламента. Евродепутатът Андрей Новаков споделя за участието си  в интервюта и публични дискусии през различни платформи и социални мрежи:

"Хората се интересуват от това какво прави Евросъюза. Там отчетохме недостатък на Европейския съюз и той е, че Съюзът е реагирал относително относително навреме, като се има предвид каква е кризата, но не беше комуникирано въобще с гражданите и хората останаха с впечатление, че ЕС не прави нищо, че не е осигурил помощ, че помощта идва от трети други държави, а истината не е точно такава."
 

Евродепутатът Ева Майдел споделя, че европейските партии насочват усилия в общуване и обмен на идеи с европейските граждани:

"Които да ни позволят да намерим тези различни проекти и идеи, така че наистина Европейският съюз да бъде устойчив като цяло."   

И важното е обединението за  каузи в условията на пандемията:

"Да се обединяваме върху каузи в сферата на дарителството, за да можем да се справим с предизвикателството, които тепърва предстоят в тази криза."

За "Евранет +: Виолета Ашикова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!