Андрей Новаков: Усилията на самите държави помагат на гражданите, които искат да се приберат

Снимка: БГНЕС
В края на миналата седмица  Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, обяви че 250 хиляди граждани на Съюза чакат да бъдат репатрирани от трети страни.

С помощта на консулствата и по европейския механизъм за гражданска защита, досега са върнати близо 350 хиляди души. Това придвижване обаче става все по-сложно предвид затворените граници, задължителната карантина от 14 дни и блокирания въздушен и наземен транспорт.

Какви са механизмите на Брюксел  за прибиране на европейските граждани в рамките на Съюза и от трети страни до родните им домове, предвид тежката транспортна ситуация свързана с пандемията от Covid-19  коментира за „Евранет“ евродепутатът Андрей Новаков.

 „Това, което помага на гражданите, е координация между държавите, но в огромна степен са усилията на самите държави.  За три дни след откриването на горещия телефон на Министерство на външните работи за българи в чужбина, които биха искали да се приберат и са изпаднали в беда заради кризата с коронавируса са се обадили около 2000 души. До този момент на 400 директно е помогнато да се приберат, а индиректно с организация на логистика или в сътрудничеството с авиолинии на други държави вероятно хиляди са се прибрали в България заради подкрепата, която са получили.

Очаквам от ЕК още по-категорични действия самото придвижване вътре в Съюза да се нормализира. В първите дни вероятно в условие на паник атаки отделните държави затвориха границите си, това остави хиляди камиони да се редят на опашки и да създадат недостиг  на ключови стоки по магазините в държавите.  Видя се, че ЕС не беше готов за такава ситуация надявам се това да ни послужи като урок, така че да разработим процедура, която да задействаме всеки път, когато нещо такова се случи.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!