Евродепутати притеснени за разпространение на COVID-19 сред мигрантите

евранет плюс Емил Радев


Евродепутати изразяват безпокойство от евентуалното разпространение на COVID-19 сред мигрантите, събрани в големи лагери в Гърция, както и пренасянето на болестта с бежанците, искащи да влязат на територията на Европейския съюз. Съюзът и неговите държави членки трябва да помогнат на Гърция да управлява границите си, според евродепутатите от комисията по граждански свободи.

Евродепутатите подчертаха, че настоящата пандемия е още едно доказателство, че никоя държава не може сама да се справи с определени предизвикателства. Те изразиха своето признание за ангажимента за преместване на 1 600 непридружени непълнолетни лица от гръцките острови в други страни от ЕС, като поискаха разяснение кога точно това ще се случи и кои държави членки ще участват. Някои поискаха решението за преместване да се прилага и за други уязвими лица, търсещи убежище, както и за семейства.

Много от членовете на Европейския парламент се притесняват от евентуално избухване на COVID-19 в пренаселените „горещи точки“ на гръцките острови, предвид вече тежките условия, в които живеят хората там. Някои предлагат да се преместят хора в континенталната част на Гърция или да се използват празни хотелски стаи, за да се осигури социална и физическа дистанция. Други евродепутати се противопоставят на всяко допълнително преместване, за да се избегне създаването на проблеми с обществения ред.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев също обясни своето виждане по темата с миграцията и разпространението на коронавируса:

С повишено внимание следим нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през външната европейска граница, защото ние и до сега не знаехме тези хора дали са членове на терористична или престъпна организация, а сега има опасност да преминат и хора, заразени от Ковид-19. Особено голям проблем има и в бежанските лагери в Гърция, защото там местата са предвидени за 2 000 – 3 000 души, а често пъти има десетки хиляди на много малко пространство. Решението на гръцкото правителство още от лятото миналата година да прехвърли част от тези хора в континенталната част на страната застрашава пък българо-гръцката граница – те ще са на около 30 км. от границата с нашата страна.

Въпреки затварянето на границите на повечето от държавите в Европа, мигрантската вълна трудно може да бъде спряна. Само преди ден италианските власти отказаха да приемат в пристанище кораб със 145 спасени мигранти на борда. Още през март италианският външен министър Луиджи ди Майо обясни че страната му не може повече да приема мигранти в условията на епидемия от коронавирус. На остров Лампедуза пък продължава мигантския натиск от хора, тръгнали от Северна Африка. От своя страна Гърция обяви също преди дни ,че мигрантски лагер в централната част на страната е поставен под карантина заради повече от 20 случая на мигранти, болни от коронавирус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!