Увеличаване на измамите в интернет заради Covid-19


Заради карантинните мерки в цяла Европа понастоящем незаконните дейности в рамките на Европейския съюз са съсредоточени главно в сферата на киберпрестъпността, измамите и фалшификациите. Облекчаването на ограниченията в следващата фаза ще доведе до връщане на престъпната дейност към предишни нива. Пандемията обаче вероятно е създала нови възможности за престъпна дейност, които ще бъдат експлоатирани след края на сегашната криза. 

От своя страна Европол предвижда активизиране в следните области:

Пране на пари. Предизвиканият от пандемията ще окаже значителен натиск върху финансовата система и банковия сектор. Регулаторите срещу прането на пари трябва да бъдат бдителни и да очакват опити на организираните престъпни групи да използват нестабилната икономическа ситуация, за да перат пари, използвайки националните финансови системи.

Създаването на Фиктивни компании. Престъпниците вероятно ще засилят използването на фиктивни компании и фирми, регистрирани в офшорни зони със слаба политика срещу прането на пари на етапа на инвестиране, за да получат парични депозити, които по-късно ще бъдат прехвърлени на други места. Секторите за недвижими имоти и строителство ще станат още по-привлекателни.

Директорът на Европол Катрин де Бол обясни какви са част от новите видове измами свързани с коровавируса:

Вие наистина трябва да сте много внимателни, когато работите с интернет от дома си. На всяка цена трябва да бъдат взети и превантивни мерки!Защото когато вие предпазите компютъра си означава все едно да предпазите дома си. Престъпниците винаги се опитват да откраднат вашата идентичност или пароли в интернет. Целта им е всъщност да откраднат вашите пари! Затова вие трябва да сте много внимателни, когато отваряте имейли или когато искате да купите нещо в интернет. Особено, когато става дума за маски или предпазни средства за вируса. Затова преди да купите се убедете че това е правилната стока. И моля ви не купувайте тестове за коронавирус онлайн , защото повярвайте те не са истински. Много е важно да слушате правителствата си и съобщенията които те правят до гражданите. Също е важно да слушате специалистите ,които знаят за какво говорят, когато обясняват правилата свързани с коронавируса. Второто, за което трябва да сте много внимателни, това са вашите деца. В подобна криза не е изключено да има и случаи на сексуално насилие онлайн срещу деца. В този смисъл е много важно да наблюдавате ситуацията в дома си и да гледате какво вършат децата ви в интернет. Важно е да внимавате и за хора които се обаждат основно на възрастните хора и им предлагат да дойдат в дома им и да ги тестват за коронавирус. Това най-често са престъпници ,които целят да проникнат в дома ви. Виждаме подобни случаи особено с хора на които близките са в болница.

С изместване на икономическата активност към онлайн платформите, безкасовите транзакции ще се увеличават по брой, обем и честота. Търсенето и недостигът на определени стоки, особено на медицински продукти и оборудване, води до увеличаване на търговията с фалшиви стоки и до измами, обясняват още от Европол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!