Андрей Новаков: С поправките ще направим по-приемлив вид на пакета "Мобилност"

Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu



До 12 май, евродепутатите трябва да предадат в транспортната комисия предложенията си за поправки в пакета „Мобилност“. Исканията за промяна от страна на българските евродепутати отразяват най-вече исканията на родните превозвачи, посочи евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков:

Заедно с колегите от почти всички политически партии, с които работим в комисията по транспорт, отново намерихме начин да се обединим и заедно да внесем изменения и допълнения, които най-вече отразяват исканията на нашите превозвачи, а именно да се заличи текстът, който предвижда връщане на камиона, както и да добавим нов текст, който позволява на шофьорите сами да избират къде да почиват. Към момента и двете са невъзможни във вида в който пакет „Мобилност“ е предложен.

Сегашният вид на пакета е одобрен от Съвета на ЕС на първо четене. Според текстовете водачите на тежкотоварни камиони могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който трябва да се плаща от работодателя. Шофьорът ще бъде задължен да се връща в страната, в която е регистрирано превозното средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира. Камионите пък ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.

Шофьорите трябва да изберат или да почиват на адреса си по лична карта, или в база на превозвача. Тъй като повечето фирми в България са семейни фирми, които нямат бази в чужбина, това означава, че и водачите трябва да се прибират в България на всеки 3 или 4 седмици.

През юни следва вот по пакета в транспортната комисия, а през юли той трябва да бъде гласуван от Европейския парламент, преди да влезе в сила:

Това е второ четене, след което ако останат някакви негативни текстове, най-вероятно ще се отиде в Съда на ЕС, където ще съдим тази разпоредба, тъй като считаме, че тя е непропорционална.

Осем страни, сред които и България поискаха отмяна на пакета "Мобилност", след като беше приет на първо четене от Съвета. За постигането на единодушие около спорния пакет, Андрей Новаков коментира, че евродепутатите си дават сметка, че реформите в сектора са неизбежни и допълни:

С мандата, който имаме от нашите шофьори и превозвачи, а именно вече малко повече гъвкавост, в която си даваме сметка, че ще има реформа в сектора, но искаме тя да отразява еднакво интересите и на държавите в Източна Европа, и на тези в Западна, така че считам, ако отпаднат такива нелепи разпоредби като връщането на камиона, връщането на водача ще можем да направим по-приемлив вид на този пакет „Мобилност“, в който нашите компании ще продължат да работят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!