Европейският съюз осигурява финансиране в подкрепа на държавите членки за съхраняването на работните места, застрашени от кризата с коронавируса.


          Европейският съюз одобри до 100 млрд. евро помощи за временна заетост в държавите-членки на общността, заради удара върху икономиката, предизвикан от COVID-кризата. Схемата е временна и може да осигури парите под формата на заеми, при благоприятни условия за страните. Това е един от трите защитни механизми, на стойност 540 милиарда евро в подкрепа на работните места, работниците и работодателите, както и на самонаетите. Очаква се схемата да заработи от 1 юни тази година.
          Политическото споразумение по бе постигнато трудно, заради противоречията между държавите-членки и притесненията на някои от тях за какво ще бъдат изразходвани парите, обясни българският евродепутат и член на Социалната комисия в Европейския парламент, Радан Кънев:
          "Има значителна тревога сред северните държави, т.нар. държави-донори, за начина по който ще се поема общ дълг, той ще се обслужва и ще се използва. Тези пари ще са на разположение на правителствата на държавите-членки, защото е ясно, че на всякъде, поради повишена безработица, поради различни мерки за предотвратяване на безработицата, осигурителните иститути и бюджетите за обществено осигуряване, за безработица, за социално подпомагане, са под голям натиск. Държавите имат по-малко приходи и значително по-големи разходи от предвиденото, защото никой не е гласувал бюджета си в ситуация на COVID-19, а преди него. 
           Икономическите ефекти на кризата едва сега започват да се проявяват в пълна степен и съответно нуждите сега са най-големи".
           Средствата в помощ на държавите-членки, Европейската комисия ще набира на международните капиталови пазари от името на Европейския съюз. А държавите-членки ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в Брутния национален доход на Евросъюза. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро.
           Въпреки че всички държави членки ще могат да използват инструмента, схемата ще действа като особена защита за работниците в страните с най-тежко засегнатите икономики. За целта, всяка държава-членка трябва да е активирала схеми за заетост, които да са довели до увеличаване на публичните разходи. А националното правителство трябва да поиска помощ от Комисията за финансиране на тези разходи:
            "Тези пари могат да бъдат използвани най-общо в две посоки - или програми за задържане на хора на работа /програма от този тип в България е програмата "60:40"/, или за финансиране на изплащане на изплащане на обезщетения за безработица, вследствие на COVID-кризата, т.е. финансиране в българския случай на НОИ от страна на републиканския бюджет. 
             Възможно е, нещо, което в България не е предвидено към момента като мярка, да бъде използвано и като обезщетения на хора, които нямат право на обезщетение по общия ред, т.е. които са с прекъснат трудов стаж, с изчерпано право да получават обезщетения за безработица, но това е един интересен казус, както за България, така и за много държави с активен летен туристически сезон. Защото има хора, които към настоящия момент са с изчерпано обезщетение за безработица и очакват назначаването си в хотелите през лятото".
            Схемата ще започне да действа, след като всички държави членки предоставят своите гаранции и ще функционира до 31 декември 2022 г. По предложение на Евркомисията, Съветът може да удължава срока с по шест месеца, ако продължават да са налице тежки икономически последствия, резултат от пандемията, предизвикана от коронавируса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!