ЕС с нова платформа за взаимодействие между службите за сигурност - Разузнавателна колегия в Европа

Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu


Държавите-членки на ЕС създадоха нова форма за сътрудничество - т. нар. разузнавателна колегия на Европа.  Новата платформа по своята същност няма нищо общо с оперативната работа на службите и размяната на информация между тях. Очаква се тя да бъде основно за общуване между разузнавателната и академичната общност.
По план структурата, която няма да има определено физическо местоположение, трябва да се събира два или три пъти годишно, като страните участнички доброволно организират семинари, обединяващи учени, професионалисти от разузнавателните служби и експерти от бизнеса. Предложение за участие в тази инициатива има към всички 27 страни-членки на Европейския съюз, включително и към България и страните, които до този момент не са се присъединили към тази инициатива. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев посочва още

"Създаването на тази платформа ще допринесе до по-доброто общуване между разузнавателните агенции и акадаемичната общност, но сме още много далеч от създаването на една обща разузнавателна европейска агенция. Видяхме, че след атентатите във Франция, в Белгия, в Германия, е много важно да се споделя навреме разузнавателна информация превантивно, за да могат службите за сигурност да предотвратяват терористични актове."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!