Домбровскис: Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС
Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната и ще задълбочи още повече икономическите различия в страните от Европейския съюз. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. В конференция, организирана от "Евранет", заместник - председателят й Валдис Домбровскис коментира създаването на възстановителен фонд. "Бих искал да подчертая, че този инструмент за възстановяване ще дойде като завършек на множество кризисни мерки, които вече сме взели. Вече са мобилизирани 3,4 трилиона евро от страните - членки на Европейския съюз на национално ниво, както и на европейско ниво - чрез общия бюджет и чрез Европейската инвестиционна банка. Това е най-големият отговор на криза, даван някога от Европейския съюз. В това число не се включва програмата на Европейската централна банка. Тя също има своята много важна роля, особено със своята програма за отговор на пандемията, която е в размер на 750 милиарда евро", допълни Домбровскис.
Еврокомисарят не коментира спора около законността на програмата на Европейската централна банка, повдигнат от германския конституционен съд. На въпрос на "Хоризонт" за перспективата пред България и Хърватия за членство във валутния механизъм ERM II, зам.-председателят на ЕК отговори: "Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени. При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към маханизма през юли".
Според еврокомисаря фактът, че българската и хърватската национална банка са склучили суап линии с Европейската централна банка е още един гарант за стабилността на финансовите системи в двете държави. И двете линии са за по два милиарда евро и ще бъдат валидни до края на годината или колкото е необходимо. За страните, които все още не са въвели еврото, не може да се говори за заеми при много изгодни условия от Европейския стабилизационен механизъм, но Брюксел има решение, категоричен е Домбровскис. "В същото време ние сме осигурили възможност през европейския бюджет, която ще позволи да се направят плащания към държави извън еврозоната, ако те изпитат сериозна нужда от това. Говорим за аналогичен механизъм, както при Европейския стабилизационен механизъм, осигуряване на кредитиране при много изгодни условия. Става дума за пари, което са необходими на държавите, за да отговорят на кризата", заяви Валдис Домбровскис, според когото Европа трябва да излезе по-силна от тази криза. Със сигурност позеленяването и дигитализирането на икономиката ще са част от процеса по възстановяване, категоричен бе заместник - председателят на Европейската комисия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!