Планът за възстановяване – шанс за икономическо и политическо рестартиране на европейския проект

Снимка: архив
Кризата с коронавируса доведе до най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да отбележи спад от над 7 % през настоящата година. В отговор Европейската комисия представи План за възстановяване в размер на 750 милиарда евро извън многогодишния бюджет на Съюза (1.1 трилиона евро). Планът следва да се изпълни до края на 2024 г., а парите ще бъдат осигурени чрез поемане на заем от световните финансови пазари със срок на изплащане до 2058 г. Предвижда се две трети от средствата да бъдат предоставяни под формата на грантове, а останалата една трета - като кредит.
Предложението, представено от Комисията на 27 май, ще бъде основа за дискусии от всички европейски правителства през юни.
„Време е Европа да преосмисли своя икономически модел и затова си поставя амбициозната цел да осъществи двоен преход – един към дигиталната икономика, цифровизацията и вторият към зелената икономика, за да живеем в един по-чист свят, което беше и искането на европейските граждани на последните избори“ каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС в групата „Обнови Европа“ в коментар за БНР.
Евродепутатът отбеляза че за България, която се споменава сред финансово най-засегнатите страни и по предварително разпределение може да получи 15 милиарда евро, моментът е много подходящ да направи така, че следващите поколения да не избират пътя на емиграцията по посока на Западна Европа или САЩ, а да останат в родината.
Още за възможностите, които дава Планът за възстановяване чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!