Европол създава център за борба с финансовите престъпления

Снимка: europol.europa.eu


Европейската полицейска агенция Европол обяви, че е одобрила създаването на нов център за борба с финансовите престъпления, които се очаква да се увеличат заради пандемията от коронавирус. Общо 65 аналитици ще работят с властите в държавите членки на блока. Европейският център за финансови и икономически престъпления, чието създаване бе обявено през май, бе нужно, тъй като страните подхождат към разследвания на финансови престъпления и пране на пари по много различен начин и е нужна „интегрирана система“. Проблемът е, че правилата на ЕС за финансови престъпления не се прилагат изцяло от всички. Коронавирусът обаче даде повод това да се случи. Събитията, свързани с COVID-19 „отслабиха икономиката ни и създадоха нови уязвимости, от които може да се зародят престъпления“, каза ръководителят на европейската полицейска служба Катрин де Бол:

Трудно е да се повярва, но организираната престъпност причинява щети за около 110 млрд. евро годишно. Тези пари могат да бъдат използвани за инфраструктура, училища и за икономики на европейски държави, най-вече след края на кризата, свързана с Ковид-19.Европейските служби правят всичко необходимо и вземат мерки. Те конфискуват имущество на престъпни групи за близо 2 млрд. годишно. Полицейските шефове и аз смятаме,че можем да направим още повече в борбата с организираната престъпност в Европа. Все по-често се случва отделните държави в Евросъюза да обменят всякакъв вид информация, в това число и финансова, свързана с дейността на престъпните групи. За да продължим по този начин решихме да създадем Европейски център за борба с финансовите престъпления в Европол. През 2013-та година ние създадохме Европейски център за борба с киберизмамите. През 2016-та година създадохме Европейски център срещу тероризма, както и такъв, който да отговаря за мигрантите. Всички тези центрове ние ги създадохме с идеята те да бъдат високо експертни. Както и да обменят информация за различни криминални структури в Европа. Още когато поех поста директор на Европол, аз бях с идеята за създаването на такъв център. Дълбоко бях убедена в нуждата от създаването му и ще направя всичко необходимо за развитието му!

От Европол съобщават още, че е нужно парите да бъдат преследвани до крайната им цел и да бъдат отнети от престъпниците. Във видеоклип по темата се отбелязва, че организираната престъпност "струва на ЕС над 110 млрд. евро всяка година. Тя забавя икономическия растеж и увеличава насилието в обществото. Според европейската полицейска служба сектори като „строителство“, „хотелиерство“ и „туризъм“ са изложени на силен риск. С кризата с коронавируса обаче се появяват нови рискове. Европол добавя, че ЕС е особено загрижен за субсидиите, отпускани от държавите заради ефектите на пандемията, тъй като от тях се интересуват престъпници, които искат да се облагодетелстват чрез публично финансиране. Има и случаи на измами с медицинско оборудване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!