Предложение на ЕК за преговорна рамка за Албания и Северна Македония


Албания и Северна Македония получиха зелена светлина за започване на преговори за членство в Европейския съюз още през март, но дата за началото на преговорите така и не получиха и до този момент. Тази дата трябва да е вписана в преговорната рамка, която се изготвя от Европейската комисия. На 18 юни еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей каза: 
"Тази седмица Комисията ще предложи проект на преговорна рамка за Албания и Северна Македония. Очакваме Съветът да я одобри и първата междуправителствена конференция скоро."
Почти 10 дни минаха от това изказване, но предложение за преговорна рамка все още няма. Тя трябва да бъде изготвена на базата на новата методология за водене на преговори за разширяване, която е по инициатива на Франция. Тя групира преговорните глави в клъстъри, а в центъра й се поставя върховенството на закона. Оказа се, че в самата Европейска комисия има разногласия между различните началници на кабинети, заяви евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк - постоянен докладчик за Северна Македония. 
"Тече тежък дебат в Европейската комисия и има разногласия на ниво началници на кабинети. Ще бъде интересно да видим какво ще е предложението."
В основата на дебата в Брюксел, допълва Кючюк, е въпросът:
"Как ще бъдат определени отделните клъстъри по новата методология, дали ще бъде под формата на активно или пасивно одобрение. Има значение, защото в единия случай две-трети от държавите членки ще трябва да кажат, че подкрепят отваряне на клъстъра или на преговорната или в другия случай страните-членки се съгласяват с мълчаливо съгласие."
Според заместник-председателя на групата на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев в интерес на България: 
"Трябва да остане възможността на всеки един етап да се иска одобрението на страните-членки. Смятам, че не можем да дадем одобрение, ако нямаме ясни гаранции за изпълнение на договора и по всички теми - отказ от търсене на т.нар. македонско малцинство в България, отказ от говор на омраза, фалшификация на учебници и история, налагане на една историческа интерпретация, която не отговаря на историческите данни."
Ако еврокомисар Оливер Вархей беше изпълнил обещанието си да представи преговорна рамка, сега това щеше да съвпадне с началото на предизобрната кампания в Северна Македония за предсрочния вот на 15 юли. Посланието на Брюксел в момента е, че Скопие трябва да покаже демократична зрялост и да проведе честни избори. Според Илхан Кючюк:
"Важният въпрос за Република Северна Македония в момента е да бъдат проведени демократични, честни, прозрачни избори"
Според Андрей Ковачев Брюксел заема изчакваща позиция.
"Изчакваща позиция, очакваща да има едно функциониращо правителство в Скопие, което да е готово да изпълни и договорите и договорите с България и с Гърция."
Дори и Европейската комисия да представи преговорната рамка в края на другия месец, следва да има решение на европейските лидери, а то не се очаква по-рано от септември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!