България и Европейският зелен пакт

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов


          Европейският зелен пакт е новата стратегия за растеж на Европейския съюз, която има за цел да запази и повиши конкурентоспособността на икономиката и ефективността й по отношение на ресурсите, при постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 година.

          Екологичната трансформация и преходът към климатична неутралност ще бъдат подпомогнати и с новия мащабен план на Европейската комисия - NextGeneration EU - План за следващото поколение, съобщи българският евродепутат Ева Майдел:

         „Той възстановява едни проблеми, които имаме в момента и сме имали, но идеята е да гледа напред в бъдещето, защото така искаме да направим с този план, че той да направи икономиката ни истински по-устойчива. И две от основните теми, по които ще се работи много задълбочено, за да може икономиката ни, обществата ни като цяло да са много по-устойчиви, са именно свързани с технологии и зелена трансформация.

        Планът цели няколко неща – модернизира икономиките ни, иска и да ги декарбонизира и не на последно място иска да има икономически суверенитет в Европа. Сега е много важно, от една страна, да мобилизираме всички тези ресурси, но и от друга страна, да търсим истинската енергийна ефективност – на производства, на сгради, на ВЕИ-та, да имаме повече по-умни изследвания за нови технологии, които да намаляват нашата зависимост от изчерпаеми ресурси и материали“.

        Относно така наречения възстановителен план, България е в много добра позиция, смята Ева Майдел. На страната ни ще бъдат предоставени 2 млрд. и половина евро от Фонда за справедлив преход към климатична неутралност, посочи още тя:

       „Говорейки за някои индустрии, в които трябва да се инвестира наистина много, за да може, от една страна, работните места да не се загубят или да се трансформират, има специални фондове. Фондът за справедлив преход ще може да подпомогне държавите да минат към чиста енергия.

       Първоначалните предложения за този фонд да бъде около седем милиарда и половина евро за всички държави, които могат да се възползват от него. Новото предложение този фонд да бъде поне четиридесет милиарда евро, което означава, че средствата, които държави като нашата могат да получат в тази сфера са мултиплицирани многократно“.

       Страните-членки на Европейския съюз, които искат да се възползват от финансовата подкрепа на Плана "Следващо поколение" ще трябва да изготвят национален план за възстановяване и устойчивост, с конкретни приоритети и ангажименти.

       България има възможност да предложи иновативни проекти, с минимален екологичен отпечатък, казва Саша Безуханова - български предприемач и общественик:

      „Днешните 25-30-годишни се самоорганизират в корпорациите с искания към ръководството не за по-високи заплати, а за въвеждане на екопрактики в дейността им. Те са и новите предприемачи, които създават стартиращи бизнеси по най-високите технологични стандарти , много от които адресират предизвикателствата, свързани с климата и нарушения баланс човек-природа. Те чертаят траекторията на икономиката на утрешния ден, дигитална и зелена.

      България има много такива компании, които интегрират авангардното научно и технологично знание в бизнесите си с екологичен фокус“.

      Така страната ни ще заложи планираната Зелена сделка и в контекста на пост-пандемичната програма за възстановяване на Европа през следващите години, подкрепена от безпрецедентния бюджет от един трилион евро за устойчиви инвестиции.