Обсъждане за нов механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права


Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рендерс представи пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента насоки за евентуален нов Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права. Пред евродепутатите той настоя за ефективна връзка между спазването на върховенството на закона и разпределението на европейски фондове.
"Причината Еврокомисията да представи такъв механизъм е проста - да контролира употребата на европейски фондове. За да бъде защитен финансовия интерес на Европейския съюз срещу корупция и измами ние имаме нужда от независима съдебна система във всяка една държава членка, ефективно разследване и прокуратура, и ефективно функциониране на публичния контрол при разходване на европейския бюджет."
Преговорите за новия механизъм идват в сложен момент, когато европейските лидери преговарят за многогодишен бюджет на съюза. Обвързването на еврофондовете със спазването на върховенството на закона се очертава като един от най-горещите спорове преди срещата на върха на Европейския съвет на 17-18 юли в Брюксел. До края на 2020-та година Европейската комисия прави проучване дали е необходим нов механизъм за следене за спазване на демократичните ценности, а през септември предстои публикуване на доклади за ситуацията във всяка една държава - членка. Дидие Рендерс:
"Искам да подчертая, че докладът за върховенството на закона ще бъде подробен, ще адресира борбата срещу корупцията, свободата на медиите и наличието на принципа за проверка и контрол между институциите. В него ще бъдат отразени и извънредните мерки за борба с разпространението на коронавируса."
В дискусията в парламентарната комисия по граждански свободи участва и председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Деймс. Като проблем той очерта фактът, че Европейският съюз не се е присъединил към Европейската конвенция за човешки права и основни свободи - една от целите на 6-месечното германско ротационно председателство. 
"Ще ви дам няколко примера - Фронтекс, например е на европейско равнище и очевидно дейността е свързана с човешки права, но не попада под юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека. Втори пример - защита на личните данни, всички тези приложения, с които ни следят. Да, имаме GDPR, но той важи само за частния сектор, не и публичния сектор."
Роля в контрола за спазване на демократичните ценности поискаха и от Европейската мрежа на съдебните съвети. Това е асоциация с 24 държави- членки, сред които и българския Висш съдебен съвет, а Полша е със замразено членство. Проучвания показват покачване на недоверието в правосъдието в целия Европейски съюз.Председателят на Европейската мрежа на съдебните съвети - Филипо Донати:
"Изследване на Барометър показва, че намеса на политическата класа влияе негативно на  оценката на обществото за независимостта на съдебните системи  в Европейския съюз. А в доклада за фундаментални права на Европейския съюз, който ще бъде публикуван по-късно този месец има повече информация - около една четвърт от интервюираните вярват, че съдиите в тяхната държава не могат да вършат работата си свободно от правителствена намеса."
Дискусиите за Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права съвпадат с продължаващото обсъждане на регулация за защита на бюджета на Европейския съюз. Еврокомисията настоява за инструменти за бързи санкции, а европейските държави от т.нар. лагер на пестеливите - настояват като отправна точка за преговорите за многогодишната финансова рамка да бъде поставено обвързването на европейските пари с върховенството на закона. Най-силните привърженици на идеята са Дания и Холандия, които вече са лобирали пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел отпускането на европари да бъде условно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!