Влизат ли в нова фаза отношенията ЕС - САЩ - Китай?

Европейският съюз и Съединените щати очакват скоро да бъде дадено началото на диалога между тях за отношенията им с Китай. Инициатор на идеята е върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел според когото:

„Трансатлантическото партньорство си остава най-важното стратегическо партньорство за Европейския съюз, но знаем и позицията на Съединените щати по отношение на многостранното участие. За нас е важно да имаме доверие и реципрочност. Китай е важен партньор и помага да се справим с предизвикателства като пандемията и климата“.

Неотдавна и американският държавен секретар Майк Помпео коментира, че очаква разговорите за Китай да започнат скоро и уточни, че очаква в близките седмици да посети Европа. Всичко това се случва на фона на пандемия от коронавирус и на подготовката за дебата за бъдещето на Европа, който трябва да очертае политиката на съюза занапред в различна световна ситуация, както се изрази евродепутатът Ги Верховстад : 

“Кризата с Covid-19 ще промени света. Свят, който няма да бъде доминиран дълго от Съединените щати, но може да бъде доминиран от Китай, който иска да стане - и вече е световна сила. И ако не искаме да се задържаме между САЩ и Китай и да защитим интересите на гражданите на Европа, то е време ЕС да помисли и да започне работата си в посока бъдещето на Съюза”.

На този фон председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен постави началото на серия от разговори с Китай, за да се очертаят направленията, по които ще развиват бъдещите отношения:

“Отношенията между Европейския съюз и Китай са един от стратегически важните въпроси пред нас.  Срещата ни беше възможност за обсъждане и постигане на напредък по въпроси като търговия, инвестиции, климатичните промени. Най-важното за нас обаче остава постигането на напредък, който предполага двустранно сътрудничество, взаимност и доверие”.

Предстоят и разговори за все още нерешените въпроси между Брюксел и Пекин:

“Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай. Очакваме скоро да подпишем споразумение за сътрудничество относно географските указания,  за да гарантираме високо ниво на защита на съответните ни производители. Въпреки това продължаваме да имаме небалансирани търговски и инвестиционни отношения.Трябва да постигнем напредък по въпроса с отстраняването на пречките за достъп до пазара”.

каза Урсула Фон Дер Лайен и посочи, че обект на обсъждане са били и въпроси, свързани с дигиталната трансформация и устойчивостта и стабилността на цифровите мрежи, както и климатичните промени.“Промените в климата остават глобалното предизвикателство.  Китай е на наша страна по този въпрос, защото многократно се  е представял като лидер по глобалните климатични проблеми. Призоваваме Китай да поеме ангажимент за неутралитета на климата възможно най-скоро след 2050 г.и разчитаме да изпълни ангажиментите си в рамките на Парижкото споразумение за климата”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!