Успешни операции на европейските служби за сигурност


Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след като органите на реда разбиха криптирана телефонна система, използвана от организирани престъпни групи за мокри поръчки и сделки с наркотици. Акцията се проведе в няколко държави членки на Европейския съюз със съдействието и на Европол. Разследването преди да започнат арестите е продължило месеци наред. Френската и нидерландската полиция заявиха, че са проникнали в мрежата на EncroChat, за да могат да четат милиони съобщения на заподозрени, които комуникират с устройства, изработени по поръчка. В същото време Великобритания заяви, че е арестувала 746 души в резултат на операцията, определена като „масов пробив“ срещу организираната престъпност. В Нидерландия са задържани над 100 души. Арести на заподозрени е имало и в Норвегия, Испания и Швеция. EncroChat изпрати съобщение до приблизително 60 000 потребители през юни, като ги предупреди да изхвърлят своите устройства за 1000 евро всяко едно, тъй като сървърите му са били „превзети незаконно от правителствени структури“. Мрежата вече е затворена. От нидерландската полиция заявяват че някои от шифрованите съобщения "бяха толкова притеснителни, че са надхвърлили въображението на разследващите“. Това е станало ясно на пресконференция в централата на съдебната агенция  на ЕС в Хага. Директорът на Европол Катрин де Бол заяви ,че борбата срещу организираната престъпност ще е сред приоритетите на Европол:

Имаме няколко  основни приоритета в работата на Европол. Първото, което трябва да направим е да се създаде база с данни за организираната престъпност в Европа. Това е изключително важно, защото ние не сме единствената служба , която работи срещу престъпността в Европа. Имаме например Фронтекс , има и други агенции. Затова е важно да изчистим кой с какво се занимава. Второто, което е много важно да обменяме информация с останалите служби. Важно е да има координация в процеса на отделните разследвания на отделните служби. Второто много важно нещо в случаи на операции да има помощ от страна на Европол към полицейските служби на различните държави. Това трябва да става в рамките на различни разследвания ,като полицейските служби на държавите членки да са в пряка връзка с разследващите в Европол. Искам да акцентирам и на нещо също важно според мен. Трябва да има ясно изградена платформа за работата на полицейските служби във времената на новите технологии и начина за тяхното използване. Тук е много важен момента всяка една държава от ЕС да е наясно дали в друга държава от общността тече разследване по въпроси които я засягат.

От Европейската полицейска служба обясниха още,че подобни разследвания се водят и по други случаи. Често обаче те отнемат месеци или дори години докато бъдат събрани необходимите доказателства, които да издържат в съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!