Европейският парламент не одобри „историческата сделка“, договорена евролидерите

репортаж на Добрина Карамболова

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейският парламент не одобри „историческата сделка“, която беше договорена от  Европейския съвет за бюджета на съюза за периода от 2021 до 2027 г. и за Фонда за възстановяване от коронакризата. Новата финансова рамка беше договорена след изключително трудно заседание, което продължи близо 5 денонощия. Европейските лидери се споразумяха 7 годишният европейски бюджет да бъде 1 трилион  824 милиарда евро, от които България се очаква да получи 29 милиарда евро. до края на периода. Германският канцлер Ангела Меркел определи споразумението като много добро:

„Изправена пред нова ситуация, Европа показа, че може да върви по нов път. Извънредните ситуации, каквато е пандемията, изискват извънредни мерки. Не беше лесно! Фактът, че ни трябваха толкова много дни и нощи показа колко различни бяха изходните ни позиции, но това, което за мен е важно е, че въпреки това събрахме сили за компромис.“

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи сделката като „историческа“:

„За два месеца успяхме да постигнем консенсус, така че този план за възстановяване да се превърне в решение и съответно в реалност, това налагаше усилия и дух на компромис. С този план постигнахме почти удвояване на европейския бюджет за следващите 3 години.“

Различните политически фракции в европарламента обаче не одобриха орязването на средствата за наука и образование. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че е против  решението да бъдат намалени средствата за изследвания  по програмата за образователен обмен "Еразъм". Съкращенията, направени от евролидерите за здравеопазване,  както и за външна политика и охрана на границите също срещна неодобрението на евродепутатите.

Пред тях председателят на комисията Урсула фон дер Лайен обясни съкращенията в бюджета.  Според  Председателя на Европейската народна партия  Манфред Вебер обаче, новият бюджет отговаря на предизвикателствата през следващите 7 години. той смята, че многогодишната финансова рамка трябва да е насочена към бъдещето.  Вебер обясни още, че са дадени обещания за борба  със заболявания като рака, но в представения бюджет вижда орязвания точно в сферата на  здравеопазването, и то по време на коронавирус.

Евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство резолюция с искания за промени в проекта на многогодишната финансова рамка на ЕС в предстоящите преговори, с които предложението трябва да бъде подобрено. Документът бе приет с 465 гласа "за" срещу 150, които не го одобриха.

"Прекалено честото придържане към националните интереси и позиция застрашава постигането на общи решения в общ интерес", се казва в резолюцията.

Подчертава се, че ЕП е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!