Повече средства за България от ЕС за младежка заетост за 2021-2027 г.

От 10% на 15 % се увеличават средствата за стимулиране на младежката заетост и в подкрепа на децата от Европейския социален фонд + (ЕСФ+) през следващия програмен период 2021-2027 година. С тях ще се финансират възможности за обучения, стажуване, нова работа. 

Други 5% от средствата на ЕСФ+ ще бъдат насочени към мерки, свързани с ранно детско развитие, достъп до образование, услуги и добри жилищни условия за децата.

България получава 29 млрд. евро по досегашните бюджетни програми, както и допълнителен ресурс от над 11 млрд. евро от Фонда за възстановяване, заяви евродепутатът Радан Кънев. Той посочи, че тези средства не са гарантирани в съответствие с  одобрените от ЕК правила.

Кънев обясни, че средствата за подкрепа на децата и т. нар. младежка гаранция се увеличават, но намаляват средствата за образователни програми и технологични иновации в икономиката. Той прогнозира сблъсък между държавите – членки и Парламента, тъй като е убеден, че Европарламентът няма да приеме подобно намаляване на финансовата подкрепа точно в тези сфери.

Всяка държава трябва да изготви и защити собствен национален план за икономическо възстановяване и модернизация. В него трябва да бъдат включени и приоритетите на Зелената сделка. Този план да бъде одобрен от ЕК и едва тогава средствата могат да бъдат инвестирани в националната икономика. "Инвестирани, а не – усвоени, защото усвояването на европейски средства приключи“, отбеляза Радан Кънев.

Българските учители и училищни директори са реагирали по изключителен начин в ситуацията на пандемията, но същевременно администрацията и МОН не са предложили образователни стандарти за електронно обучение, коментира евродепутатът.

Той е категоричен, че европейските средства трябва да бъдат активно инвестирани в създаването на национална система за  електронно образование, за да може държавата в критични моменти да предложи на децата най-доброто. 

"Пари има, трябва да има и воля във властта“, подчерта Радан Кънев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!