Борбата с расизма - приоритет за Европейския съюз

Снимка: архив

Борбата с расизма и дискриминацията е и остава приоритет за Европейския съюз. Тази позиция изразиха председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и евродепутати на фона на продължаващите в Съединените щати антирасистки протести, предизвикани от смъртни случаи с афроамериканци по време на полицейски арест. Протестната вълна от Америка достигна и много европейски страни, където също имаше демонстрации срещу расизма. Нещо, което заостри вниманието на европейските политици по темата, а държавният секретар по европейските въпроси на Хърватия - ротационният председател на Европейския съюз през първата половина на 2020 г. Николина Бърняц заяви:

"Расизмът не е проблем само в Съединените щати. Има го и в много европейски страни и отговорността за борба с него е на всички нас."

За отговорност призова и председателят на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен:

"Младите хора в Европа, отвъд океана и по целия свят надигнаха глас и поискаха да бъдат чути, но трябва да направим нещо повече от това да чуем призивите им. Трябва да говорим честно за расизма, да се борим с него и с дискриминацията, за да изграждаме по-справедлива, по-хуманна и по-равнопоставена Европа. Трябва да отговорим на въпроса защо расизмът и дискриминацията съществуват в нашето общество. Защо има партии, подкрепящи ксенофобията и расизма и защо те печелят избори? Много сфери трябва да се реформират, за да има едно справедливо общество. Трябва да си отговорим и на въпроса: какво могат да направят нашите институции, за създаването на едно по-справедливо общество на разнообразието. Това не е задача на един комисар, политик или човек. За това трябва да поставим тези теми дневен ред и да действаме, защото действието е възможно винаги, ако има воля за това."

На волята на институциите и ролята им в борбата с расизма и дискриминацията залагат и евродепутатите Алис Кунке и Дачиян Чолош:

"От този парламент и комисия зависи дали Европейския съюз ще създаде устойчиво общество, без расизъм и дискриминация."

"Ние трябва да допринесем за изграждането на приобщаващо общество, като започнем с това да сме по-приобщаващи самите ние."

А хърватският държавен секретар по европейските въпроси Николина Бърняц припомни, че:

"Досега Европейският съюз е разработил силна правна рамка за борба с нетолерантността и омразата. За това държавите - членки трябва да гарантират ефикасно прилагане на това законодателство и на национално ниво."

Промяната според председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен е възможна:

"Ако има политическа воля, може да се постигне промяна. В Европейския съюз дискриминацията е забранена на най-високо ниво със съответното законодателство, но необходимостта да сме бдителни по този въпрос започва от всеки един от нас."

"Нека кажем ясно: в нашия съюз няма място за расизъм и каквато и да е дискриминация. И това е твърдо", подчерта председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!