Андрей Новаков: Сделката за МФР трябва да гарантира реализирането на всички проекти и цели на ЕС

| обновено на 03.09.20 в 10:01
Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu



Депутатите в ЕП заявиха, че няма да подкрепят сделката за Многогодишната финансова рамка (МФР) за следващите седем години на ЕС, ако тя не бъде подобрена. Евродепутатът Андрей Новаков, който е член в Комисията по бюджета, коментира, че не е подкрепил резолюцията, защото според него, България взе оптималното от преговорите в Европейския съвет, постигна не малко, и затова позиция в която се отхвърля резултата от тези преговори е прекалено крайна. От друга страна Андрей Новаков подкрепя изискванията на ЕП към дългосрочния бюджет на Съюза да бъдат големи:

"Това е преговорна позиция от която трябва да можеш да отстъпиш и в крайна сметка да постигнеш разумен компромис, в който всяка държава-членка да има достойна част от европейския бюджет с който да финансира ключовите си проекти. Така, че очаквам сделката да бъде подобрена, разбира се, това са съвсем реалистични очаквания, защото знам, че от другата страна, най-вече в лицето на пестеливите държави, представени в Европейския съвет ще срещнем отпор".

Андрей Новаков обърна внимание на важните проекти, заложени в дългосрочния бюджет на ЕС. Той коментира, че от една страна ЕП трябва да гарантира финансиране на всяка цена към държавите членки за справяне с последствията от COVID-19, но от друга -  всички останали инструменти, които инвестират в инфраструктура, образование,  здравеопазване извън COVID-19, иновации, образование,  не трябва да се неглижират :

"С крачката, която бе предприета, особено в частта й с теглене на дългосрочен заем от името на Европейската комисия и Европейския съюз, този проблем бе решен и считам, че имаме как да финансираме, както подкрепа за икономиката за след COVID-19,  така и земеделие, инфраструктура, наука и всичко останало в което Съюза до сега е инвестирал".

Очаква се също да бъде обсъдено размерът на МФР да нарасне, като предложението на Парламента е да бъде увеличен с една десета от сегашния размер. Евродепутатите призовават и за намирането на нови източници на приходи в европейския бюджет. Има ли предложения в тази посока:

"На масата са предложения от сорта на това пластмасите и найлоновите торбички да бъдат обложени, както и някои транзакции или големите интернет гиганти, но всичко това предстои да бъде уточнено, нищо от това не е финално".

Андрей Новаков подчерта и друг належащ проблем за обсъждане в сделката за дългосрочния бюджет на Съюза, а именно обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона:

"Щастлив съм, че и тази позиция беше няколко пъти заявена, включително от българска страна по време на преговорите в Съвета".

Преговорите започнаха в края на август, като евродепутатът Андрей Новаков очаква те да продължат до края на ноември, началото на декември:

"Имам надежди в германското председателство, мисля, че то ще даде необходимия импулс така, че в срок да приключим с преговорите и преди Коледа ЕС да има своят бюджет за следващите седем години, което ще гарантира на всяка една държава-членка, че ще изпълни всички проекти и цели, които е поставила пред себе си".

Решението за МФР за периода 2021-2027 г. трябва да бъде взето преди 1 януари 2021 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!