Евродепутати за бъдещето и състоянието на Европейския съюз

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС


По време на първата пленарна сесия на Европейския парламент днес председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе първата си годишна реч за състоянието на съюза. Очаква се тя очертае въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. Очаква се също така тя да представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.

В дебат по темата български евродепутати от различни групи споделиха своите очаквания от речта на Урсула фон дер Лайен. Ева Майдел (ЕНП):

Моята надежда е, че г-жа фон дер Лайен ще фокусира своята реч много повече върху бъдещите политики на Съюза и върху това как той ще изглежда след 5, 10 или 15 години. Има няколко политики, върху които трябва да обърнем по-сериозно внимание. Една от тях е да има по-добри механизми за реакция и за координация на здравни кризи. „

Елена Йончева, (С&Д):

Очакванията ми са, че Урсула фон дер Лайен ще постави акцент върху предстоящите големи реформи- зелената сделка, справянето с последиците от пандемията от Ковид-19, новата бюджетна рамка, която пък се обвързва с върховенството на закона.

Темата за бюджета е една от основните за Илхан Кючюк (Обнови Европа):

По отношение на бюджета има няколко отделни предизвикателства. За първи път Европейския парламент е толкова настоятелен по темата собствени ресурси. До този момент има някакви собствени ресурси, които обаче нямат много голяма добавена стойност върху самия бюджет. Въвежда се първи собствен ресурс в началото на 2 021 година, а голяма част от богатите държани се противопоставят на това.

Без още да е чул още речта на Урсула фон дер Лайен Ангел Джамбазки (ЕКР):

Очакванията ми за речта на председателя на Европейската комисия са да не ни изненада. Очаквам бодряшки, но нищо не казващи думи! Очаквам да чуем велики хвалебствия за зелената сделка, която ще остави милиони хора в Европа и хиляди в България без работа! Очаквам да чуя много заклинания срещу пандемията и как едва ли не сме я преборили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!