Бум на трафика на кокаин по море отчита Европол от началото на пандемията в Европа

Снимка: europol.europa.eu


Европол разкри, че наркотрафикът бележи бум, особено по време на пандемията.Трафикът на кокаин от Южна Америка за Европа е достигнал "рекордни количества", посочи Саша Струп – стратегически анализатор на търговията с наркотици в полицейската агенция на ЕС Европол. Коронавирусът изобщо не се е отразил на контрабандата по море, допълват от Европол и определят търговията с наркотици като "разрастващ се пазар". Макар да е трудно да се прецени колко точно дрога е била транспортирана, следователите отбелязват увеличение на количеството конфискувани наркотици. През първото полугодие на 2020 г. в пристанище Ротердам са били иззети над 25 000 килограма кокаин – повече от два пъти откритото през същия период на миналата година. През 2019 г. заловените 34 000 кг кокаин бяха отчетени като рекордни. Миналият месец нидерландската полиция откри най-голямата лаборатория за производство на кокаин в страната – в Ниевен, близо до границата с Германия. В нея са били обработвани по около 200 кг кокаин дневно. По информация на Европол, най-много кокаин влиза в Европа през Нидерландия, Белгия и Испания. Европол изтъква, че напоследък криминалните банди са се пренасочили към контрабанда на дрога главно по морски маршрути, тъй като по време на пандемията въздушният транспорт почти напълно спря. Наркотиците се укриват между други стоки като например медицинско оборудване. Говорителят на Европейската полицейска служба Ян Оп Ген Оорт:

Бих искал да поговорим с вас за наркотиците. Както и за организираната престъпност и картелите, които се занимават с това. Може би вие виждате понякога в репортажи по телевизията известни лица на криминални герои. Може би понякога си мислите ,че тези хора са готини, защото просто им харесвате стила на обличане или марковите слънчеви очила, които носят. Нека обаче ви кажа нещо: тези хора не са готини! Просто защото печелят милиони от смъртта на хората – от смъртта на повече от 8 хиляди души в Европейския съюз всяка година. Може би си мислите ,че това е само статистика – 8 000 починали от употреба на наркотици на година. Но нека ви кажа, че това са горе долу три пъти повече от загиналите при най жестокия терористичен атентат на 11 септември 2001г. в САЩ. Като допълнение – картелите правят по 24 млрд. долара всяка година от трафик на наркотици. Дори не мога да си представя колко пари са това! Проверих – това са бюджетите на няколко олимпиади или спортни световни състезания например. И тези 24 млрд. криминалните структури ги инвестират в нашата свободна икономика. И по този начин развалят свободния пазар и свободните търговски отношения. Ние в Европол вярваме,че Европейския съюз има много начини да се бори с организираната престъпност и картелите за наркотици. Заради това ние имаме едни от най-добрите експерти за борба с наркотиците. Добре е хората, живеещи в Европейския съюз, да знаят какво правим ние в борбата с тези организирани престъпни групировки.

В същото време повече от 1 тон кокаин на средна пазарна стойност около 40 млн. евро беше иззет от "Балканския картел" в специализирана операция на испанските власти на Канарските острови. Операцията, инициирана от хърватската полиция, е преминала успешно, като в ареста са трима хървати, съобщиха от хърватското министерство на вътрешните работи. Според данни на властите в трансатлантическия контрабанден канал на големи количества кокаин са участвали членове на т. нар. "Балкански картел" – предимно хървати. В специализираната операция хърватските власти са си сътрудничили с испанската гражданска гвардия и френската митница, Европол и американската DEA.