Нова комисия в Европейския парламент ще се бори с фалшивите новини

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент

Нова, специална комисия е създадена в Европейския парламент. Нейната задача е да извърши задълбочен анализ на т.нар. хибридни атаки от трети страни срещу демократичните процеси в Европейския съюз. Това обясни единственият български евродепутат, който членува в нея, Андрей Ковачев. Той поясни, че работата на комисията включва процесът по провеждането на избори и дезинформацията, която се наблюдава във всички страни членки на Европейския съюз.

След този анализ, тази Комисия трябва да гласува доклад, който да подготвим с препоръки за възможни законодателни промени на европейско ниво и приемане на регулации, ако са нужни в тази област. Трябва да бъде направен баланс между свободата на изразяване, свободата на медиите и ограничаването на пропагандата и воденето на таква хибридна атака срещу Европейския съюз“, обясни Ковачев.

Специалната комисия предвижда да си сътрудничи с външни организации и експерти.

До март месец ще изслушаме около 20 европейски експерти по темите, свързани с външна намеса и дезинформация, фалшиви новини. Ще чуем какви са техните препоръки към законодателните органи на Европейския съюз за справяне или ограничаване на този феномен“, допълни той.

Според Андрей Ковачев проблемът с дезинформацията е сериозен в България. Той посочи, че трябва да бъде насърчавано критичното мислене на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!