Европейската комисия разработва план за ваксиниране срещу Covid-19

Снимка: Pixabay

„Ваксината не е чудодейно събитие, което се променя от един ден на следващия. Тя е светлината в края на тунела, но ще отнеме няколко стъпки, преди да видим пълната светлина в края му", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в хода на научните усилия за откриване на ваксина срещу Covid-19.

Европейският съюз отбелязва важен етап в действията срещу пандемията от коронавирус. Една от основните непосредствени задачи, които Европа бърза да изпълни за преодоляване на здравната криза, е разработването, производството и внедряването на ваксини срещу Covid-19. По време на последното извънредно заседание на Европейския съвет държавите членки призоваха Съвета и Европейската комисия да ускорят усилията за цялостна координация и работа по разработването и разпространението на ваксина на равнището на ЕС. Еврокомисията, от своя страна, предупреждава, че по време на началните етапи на внедряването, общият брой на дозите ваксини ще бъде ограничен и затова препоръчва на държавите членки, при изготвянето на обща стратегия за ваксиниране, приоритетни да са служителите в лечебните заведения и в домовете за стари хора и хора с увреждания, лицата на възраст над 60 години, такива, които са изложени на риск заради здравословното си състояние или при които не е възможно физическо дистанциране. Наред с това, държавите членки на ЕС следва да подготвят обща стратегия за ваксиниране при внедряване на ваксините, като трябва да осигурят, капацитет на отговарящите за ваксинирането служби за доставяне на ваксини срещу Covid-19, включително наличие на квалифициран персонал, както и на медицинско оборудване и лични предпазни средства; ясна комуникация относно ползите, рисковете и значението на ваксините срещу Covid-19, за да се изгради обществено доверие в тях. Изисквания за съхранение и транспортиране, по-специално по отношение на хладилната верига и капацитета за транспортиране в хладилни превозни средства и за съхранение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточнява:Ние предлагаме нашата европейска стратегия за ваксини и нейните основни съвместни действия на ниво Европейски съюз, които ще позволят на всички държави членки да увеличат възможността да намерим ефективна ваксина и да осигурим необходимите количества за нашите граждани на добра цена. По този начин ние също така избягваме вредната конкуренция помежду си и предоставяме осезаема европейска солидарност. Европейският съюз вече координира глобално обещание за набиране на близо 10 милиарда евро, но са необходими много повече и затова ще продължим да мобилизираме финансов и политически ангажимент от цял свят.“

Ваксините няма да спасят човешки животи, но ваксинирането ще го направи. Държавите членки имат наистина един последeн шанс да се подготвят преди тежката зима - предупреждава от своя страна еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду:

„Mожем да говорим за общия подход на ЕС за тестване, който е одобрен от комитета по здравна сигурност през септември и не само. Но ще бъда честнa и никога няма да спра да бъда напълно открита и ясна за това и то гласно. Имахме разговори относно готовността и все още трябва да получим обратна връзка от няколко държави членки как напредват с това изпълнение на спешните действия. Ако не разполагаме с тази информация, ние не сме в състояние да следваме и да видим как се случва изпълнението. Трябва да се продължава с тестването и проследяването на контактните, но трябва и ние да имаме информация как се движи този процес. И особено след споразумение на Съвета за това дали да има публична и прозрачна система за цветно кодиране, която да обработва данни, ние ще можем да знаем за кои държави членки всъщност следват препоръките, които се предлагат от нас."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!