ЕП прие резолюция за състоянието на европейските демократични ценности

Европейският парламент прие резолюция, в която се прави преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за справяне с пандемията от COVID-19. В резолюцията Парламентът посочва, че извънредните мерки представляват „риск от злоупотреба с власт“ и подчертава, че те трябва да бъдат необходими, пропорционални и временни, когато засягат демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов коментира:

"Най-общо извънредните правомощия, които включват всички тези състояния на извънредно положение, обявени в различни страни изискват допълнителен контрол, за да не бъдат използвани като претекст за трайни промени в баланса на правомощия - това се казва в декларацията, тъй като тези извънредни правомощия рискуват да останат в националната нормативна уредба и след вдигането на извънредното положение. Документът също така обръща внимание, че и извънредните правомощия не позволяват на съдилищата да функционират нормално, което пък затруднява съдебния контрол върху актове на държавата", подчерта Иво Христов.

Испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар, който е и председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи заяви:

„Тази пандемия се оказва най-тежката криза в историята на Европейския съюз. Въпреки това Европейският парламент изпълнява задължението си към гражданите, като се бори за техните права и свободи, особено когато правителствата използват пандемията за извинение да атакуват ценностите на ЕС. Комисията и държавите членки трябва да увеличат усилията си в защита на основните права, демокрацията и принципите на правовата държава по време на настоящата криза и да гарантират, че правителствата спазват демократичните принципи в предприеманите от тях мерки“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!