Брекзит възможен - ЕС и Лондон постигнаха споразумение - какво се променя през 2021 г.?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Раздялата между Европейския съюз и Великобритания е факт, но тя води и до нови правила за европейските и британските граждани, отнасящи се до свободата на движение, образованието и икономиката. След Брекзит, Обединеното кралство ще изисква от кандидатите за работа, които не са британски граждани виза и предложение от одобрен от властите работодател. Виза и по-високи такси за обучение, са предизвикателствата пред студентите, решили да продължат образованието си на острова. До октомври туристически и работни пътувания ще са възможни с лична карта, след това  в страната ще се влиза само със задграничен паспорт. Британците в Европейския съюз пък вече се третират по правилата, валидни за граждани на трети страни.

Брекзит носи промяна и в икономическите отношения, тъй като Великобритания напусна единния европейски пазар и митническия съюз, но Лондон и Брюксел регламентираха връзките си в тази област със споразумение, позволяващо свободна търговия, без мита и квоти и сътрудничество в сферите на сигурността, правосъдието и защитата на личните данни. Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен смята, че документът  поставя началото на ново икономическо партньорство и че гарантира целостта на единния пазар:

Имаме справедливо и балансирано споразумение, което ще защити европейските интереси и ще гарантира лоялна конкуренция. Ще продължим сътрудничеството си с Обединеното кралство и в други области от взаимен интерес - като климатичните промени, енергетиката, сигурността и транспорта . С това споразумение осигурихме и предсказуемост за европейските  риболовни общности, каза Урсула Фон Дер Лайен.

Споразумението ще постави солидна основа за ново начало с дългогодишен приятел и означава, че можем да оставим Брекзит зад гърба си. Европа ще може да продължи напред, каза още председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи споразумението като  резултат от месеци на интензивни преговори, в които Европейският съюз демонстрира безпрецедентно ниво на единство.

А, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит - Мишел Барние уточни:

Обединеното кралство избра да напусне Европейския съюз и единния пазар. Да се ​​откаже от правата и предимствата на държава-членка. Споразумението ни не възпроизвежда тези права и предимства.

Според Мишел Барние обаче:

Със споразумението изградихме ново бъдещо партньорство за свободна търговия, за икономически и социални отношения, но в основата са новите правила на равнопоставеност за Европейския съюз. Договорихме и партньорство за сигурността на гражданите.

Британският премиер Борис Джонсън  определи БРЕКЗИТ като ново начало за страната му и като нова глава в отношенията с Европейския съюз като най-голям съюзник на Лондон. Очаква се най - късно до края на февруари и Европейският парламент да гласува постигнатото споразумение, което влезе временно в сила след одобрение от постоянните представители на страните - членки на Съюза и от парламента на Великобритания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!