Ваксинационните сертификати в ЕС няма да бъдат паспорт за пътуване

Снимка: БГНЕС


Идеята на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за ваксинационни сертификати срещна одобрението на европейските лидери по време на видео срещата им в края на миналата седмица, посветена на действията в отговор на пандемията. Гръцката страна поиска сертификата, за да улесни пътуванията в рамките съюза и освен „бързите коридори“, посочи, че това ще стимулира хората да се ваксинират.

Евролидерите се обединиха около мнението, че такъв сертификат може да се ползва само като медицински документ, а не паспорт за пътуване. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще се действа предпазливо по въпроса, тъй като все още не са ясни всички последствия от въвеждането на сертификатите:

„Трябва да постигнем съгласие за това кои общи елементи да включим в тези сертификати, за да могат да бъдат ползвани за медицински цели и на по-късен етап, ще можем да видим дали и при какви обстоятелства могат да бъдат ползвани. Трябва да бъдем много прецизни и предпазливи, по отношение на това, дали човекът е бил ваксиниран и да синхронизираме процедурите с международните организации. Трябва да преценим всички пречки и поради това в момента не е реалистично да се предвиждат последствията, които ще дадат тези сертификати.“

Употребата на този сертификат трябва да бъде много внимателно обмислена, допълва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  Тя посочва, че има няколко, все още неизвестни фактора, които трябва да бъдат взети под внимание. Например, медицинският въпрос – потиска ли ваксинацията предаването на вируса от ваксинираното лице. Няма сигурен отговор и на въпроса колко дълго е ефективна ваксината:

 „И политическият въпрос - как се гарантира, че са защитени правата на тези, които не са имали достъп до ваксина, както и кои са другите алтернативи, които се предлагат на тези, които имат основателни причини да не бъдат ваксинирани. И в същото време как защитаваме личните данни на гражданите. Тези въпроси остават отворени - следователно, когато настъпи моментът, ще се нуждаем от задълбочен дебат и консенсус между държавите-членки относно другите възможни употреби на сертификата.“

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни е готова да предприеме съответните действия, но такъв сертификат, според него, трудно ще бъде въведен. Идеята е силно подкрепена от Португалия и Малта, които също изпращат призиви към Урсула фон дер Лайен. Министърът на туризма на Испания Рейес Марото обяви, че ваксинационните сертификати могат да допринесат за „възобновяването на мобилността в Европа” и че и нейната страна ще приема сертификати за минаване на границата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!