ЕС с мерки срещу сексуалното насилие в Европа

Снимка: europol.europa.eu


Стратегия на Европейския съюз за по-ефективна борба със сексуалното насилие над деца и по-решителни действия на равнището на Евросъюза са необходими, тъй като те имат трансграничен характер и съществуват, както в онлайн пространството, така и извън него. Освен това вследствие на пандемията от коронавирус тези заплахи станаха още по-големи – особено сексуалното насилие над деца, което е явно нараснало в резултат на физическата изолация и по-активната дейност онлайн. Заедно с борбата с наркотиците и трафика на огнестрелни оръжия борбата срещу сексуалното насилие е от ключово значение за вътрешната сигурност на Европа. Според заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритас Схинас за разлика от много области на икономическия живот, които претърпяха сериозни загуби по време на пандемията, то при престъпленията не е така. Тези, които печелят, причинявайки нещастие и нанасяйки вреди от разпространение на материали с насилие над деца, трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност. От своя страна директорът на Европейската полицейска служба Европол Катрин де Бол посочи, че трябват по решителни действия срещу този вид престъпност:

"Сексуалното насилие и експлоатация над деца е трагична реалност, свързана с обществото ни. За този вид престъпления трябва да има сериозни и ефективни наказания. В последните месеци забелязваме, че насилниците са изключително изобретателни. И действат както на живо, така и онлайн. Особено сега по време на кризата, свързана с коронавируса. Европа ще има специално организиран център, който ще се занимава с противодействие на този вид престъпление. Трябва да бъдем нащрек и да предпазваме децата си от всякакви форми на насилие. Европол вече работи с държави членки на ЕС, както и с такива, които все още не са в Съюза по засичането, разследването и реализацията по такива случаи на насилие над деца. Също и срещу тези, които създават такива материали и ги разпространяват в онлайн пространството. Тази борба ще продължава постоянно. Аз лично приветствам предложението за създаване на Европейски център за превенция и предотвратяване на престъпления срещу деца."

От своя страна комисарят по въпросите на вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон допълни, че срещу  насилието във всичките му форми, било то и онлайн, трябва да бъдат взети сериозни мерки. Според нея пандемията от коронавирус е влошила ситуацията. Заради това ще се предложи и законодателство, което да задължи платформите да идентифицират и докладват за обмен на такова съдържание. В същото време според данни на Европол се смята, че всяко пето дете в Европа е жертва на някаква форма на насилие. Има и данни, според които кризата с коронавируса е влошила ситуацията за много деца в Европа. Подобни случаи са нараснали от близо 23 000 за 2010 г. до повече от 725 000 през 2019 г. Според Европол има пряка връзка между пандемията и нарасналите подобни случаи. Според експерти е необходимо да се преодолеят и новите начини за прикриване на подобни интернет връзки, като криптирането от край до край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!