Бедност, неравенства, безработица – стари предизвикателства пред нова Европа

Снимка: архив

Основна тема в ЕС във връзка с преодоляването на последиците от икономическата криза е заетостта на населението. От началото на пандемията хиляди предприятия останаха затворени, милиони европейци загубиха работата си. Към края на 2020 година близо 16 млн. души останаха без работа, с 2 млн. повече, отколкото през предходната година. Пандемията засегна тежко най-уязвимите и най-бедни членове на нашето общество, задълбочавайки и социалното неравенство. 

Борбата срещу неравенството, младежката безработица и бедността са основен акцент в Плана за възстановяване и многогодишната финансова рамка на ЕС, обсъждани на заседанията в европейската пленарна зала. 

„Схемите за временна заетост ще бъдат запазени, защото много от секторите няма да се възстановят дълго, но финансовата помощ ще е в комбинация с обучение и преквалификация на хората“ – заяви комисар Никола Шмит, с ресор заетост и социални въпроси. 

Да има повече европейска защита за самонаетите лица и малките семейни фирми, призова от трибуната на ЕП българският евродепутат Радан Кънев, от групата на Европейската народна партия. 

Европейските лидери ще посветят срещата на високо равнище през май в Порто тъкмо на социалните цели и перспективите пред новото поколение на Европа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!