Ще промени ли ЕС разликата в заплащането между половете

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Урсула фон дер Лайен си даде 100 дни, за да представи обвързващи мерки за прозрачност при заплащането след като зае поста председател на ЕК. Година по късно предложение в тази посока все още няма и това предизвиква сериозно недоволството на синдикатите и Европейския парламент.
В Европейския съюз средно жените получават заплащане с 14,1 на сто по-малко на час от мъжете. Председателят на комисията по правата на жените на европарламента Евелин Регнър, която е и автор на резолюция по въпроса, приета преди година, посочва, че пандемията е изострила неравенствата между половете:
„С коронавируса всичко се влошава. Точно сега виждаме, че наистина имаме голям тласък към 50-те години на миналия век. Така че коронавирусът наистина изостря разликите по отношение на разликата в заплащането. "
Равното заплащане е принцип, залегнал в европейските договори от десетилетия и се появява в законодателството от 2006 г. Независимо от това прилагането на равно заплащане не е еднакво дефинирано и гарантирано в рамките на Европейския съюз. Евелин Регнър е категорична, това трябва да се промени:
„Тринайсет държави-членки нямат мярки за прозрачност при заплащането. Така че по някакъв начин повечето от толкова много от тях не са направили нищо. Големият въпрос е, че се нуждаем от обвързващи мерки на Европейския съюз.“
Сред тези държави-членки е и България. Резолюцията, приета от Европейския парламент, призовава за обвързващи мерки относно прозрачността и разликата в заплащането между половете, които да се прилагат както в частния, така и в публичния сектор.
Трябват ясни критерии за оценка на стойността на работата - концепция, силно отстоявана от синдикатите. Това обяснява и Джулиан Бир, ръководител на синдикалната политика в Европейската конфедерация на профсъюзите. По думите й, този подход може да промени ситуацията:
 „За нас работата с еднаква стойност е работа, която би отговаряла във всички отношения на еквивалентни критерии по отношение на умения, усилия, отговорности и условия на труд. Това показва, че за работни места, които са заети предимно от жени и сравними с работни места, които са предимно от мъже, според същите критерии жените обикновено печелят по-малко."
От Европейската федерация на частните работодатели Business Europe смятат, че е много трудно да се определи работа с еднаква стойност. Ребека Смит, заместник-директор по социалните въпроси на организацията, е на мнение, че трябва да се бори срещу дискриминацията при заплащането. Но същевременно смята, че различните заплати са нормални:
 „Хората могат да получат различно заплащане по много обективни причини - тяхното представяне, знанията им, техните уменията или пък квалификацията им. И това, което искаме да избегнем е, че компаниите, които плащат на хората по различен начин поради тези обективни причини, по някакъв начин са възпрепятствани да правят това, защото това е доста нормална практика."
Най-общо казано, Смит вярва, че председателят еврокомисията  Урсула фон дер Лайен, трябва по-скоро да се намеси по отношение на половите стереотипи.
Очаква се обвързващите мерки за прозрачност и равенство на заплащането  да бъдат представени в края на февруари, точно преди Международния ден на жените - 8 март.
==============================



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!