Андрей Ковачев: Трябва да отговаряме на всяка дезинформация, свързана с ваксините и Covid-19

Какви мерки обмисля Европейският съюз за онлайн платформите, които са благодатна среда за разпространение на невярна информация, свързана с ваксините и със ситуацията с Covid-19? Възможно ли е въобще невярната информация да бъде ограничена и какви са очакванията от работата на специалната комисия за дезинформация, която Европейският парламент създаде?

„Много са аспектите, по които трябва да се работи“, казва евродепутатът Андрей Ковачев, който е член на Европейската комисия по дезинформация. Според него трябва да се запази свободата на изразяване и свободата на медиите, но от друга страна – трябва да се предпази обществеността и социално-икономическия живот от дезинформация, като се мотивира критичното мислене и критичната журналистика, а също и като се инвестира в образователни програми. 

По думите на Андрей Ковачев трябва да се мисли и за задължение на социалните платформи да идентифицират съдържанието чрез т.нар. "Fact Checker-и" – да са в състояние да определят дали дадена информация представлява изкривяване на фактите, или е истина. „Това е изключително трудно и не можем да създаваме Министерство на истината“, казва Ковачев. Но според него трябва да се отговаря на всяка дезинформация, свързана с ваксините и Covid-19. „Най-добрата отбрана срещу дезинформацията е истината“, каза още той.

В момента се знае, че Комисията по дезинформация на Европейския парламент трябва да приеме доклад с препоръки за законодателни решения за ограничаване на дезинформацията. Как ще стане това и какви мерки ще бъдат предложени за разграничаване на невярното съдържание и подвеждащата информация, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев.