ЕП иска регулация на социалните мрежи

Снимка: pixabay


Необходимостта от регулация на социални мрежи обсъдиха евродепутатите и призоваха за контрол над технологичните гиганти. Аргументът им е, че така ще бъде защитена демокрацията и ще се гарантира свободата на изразяване. Посочвайки различни решения на платформите да цензурират съдържание и профили, евродепутатите подчертаха липсата на ясни правила и прозрачност в практиките на големите технологични гиганти и призоваха Европейската комисия да постави въпроса в законодателния акт за цифровите услуги и в този за цифровите пазари.

Държавният секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш от португалското председателство на Европейския съюз заяви:

Последните седмици доказаха, че дори и най-стабилните демократични структури не са изцяло защитени. Това, което стана от другата страна на Атлантическия океан ни показва как демократичните общества не са имунизирани срещу фалшивите новини и срещу насъскването, което води до проява на насилие. Това само показва колко са важни онлайн платформите и социалните мрежи за формирането на общественото мнение.

Няма съмнение, че социалните медии трябва да могат да гарантират обществено участие и свобода на изразяването. Но свободата на изразяване трябва да е балансирана, трябва има борба срещу радикализацията както онлайн, така и офлайн. Това, което е незаконно офлайн трябва да бъде незаконно и онлайн!

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова се обяви за ново законодателно решение за политическите реклами онлайн:

Социалните мрежи изначално промениха начина ни на комуникация и начина, по който водим дебати по политически въпроси или провеждаме кампании. Социалните мрежи са източник на много възможности, но и на много проблеми. Хората просто за загубили доверие към демократичните институции. Онлайн медиите само обострят и задълбочават някои от вече съществуващите в обществата ни проблеми. Случилото се в Съединените щати бе повратен момент, тъй като ни напомни за властта, която притежават Фейсбук, Туитър и други технологични корпорации. Самият факт, че тези корпорации трайно могат да изтрият профила на действащ президент на базата на неясни критерии и механизми за контрол вече сам по себе си е тревожен. Президентът Тръмп прояви безотговорност, подстрекавайки гражданите към насилие. Но въпреки това е назрял момента да ограничим властта на цифровите корпорации. Каквото и да предприемем в бъдеще ще трябва да опазим свободата на словото. Необходими са ни по-строги правила и задължения, които лесно да подлежат на контрол, както и да има равнопоставеност.

Евродепутатите поискаха още използването на технологиите да е за сметка на засилването, а не за ограничаването на политическия дебат и напомниха, че европейските избори през 2019-та година бяха защитени от дезинформацията посредством Плана за действие на Европейския съюз и Кодекса за поведение на платформите на Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!