Дилемите пред глобалната стратегия на ЕС за ваксинирането срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС


Близо 2,5 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 са договорени за Европейския съюз. Това са официалните данни на Европейската комисия, като до момента са сключени шест договора с различни фармацевтични компании. На този етап две ваксини - на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca имат одобрението на Европейската агенция по лекарствата и ваксините им вече се прилагат в страните членки.  Епидемиологичната ситуация в Европа остава тревожна и някои анализатори смятат, че нещата могат да се влошат преди да започнат да се  подобряват. Редица държави-членки на ЕС решиха да запазят или да засилят ограничителните мерки, които бяха въведени преди това, тъй като системите на здравеопазване са подложени на натиск. Все по-активно тече и дебатът на ниво евролидери за въвеждане на ваксинационни паспорти, като и България обяви своята подкрепа. Ускоряването на този процес най-вероятно ще спомогне за решаване на дилемата отворени граници или засилване на ограничителните мерки.

Представителят на португалското председателство на Съвета Ана Паула Закариаш заяви, че единният подход на ЕС е подпомогнал и  глобалната стратегия на ЕС за ваксинирането срещу Ковид-19

Всички усещаме огромните последици от ограничителните мерки, включително и за икономиката и ние знаем, че трябва да запазим и Шенгенското пространство и вътрешния пазар. Затова кампанията за ваксинация в цяла Европа вдъхва надежда, включително и за икономическо възстановяване. Имаме нужда и от повече дози ваксини и от ефикасно разгръщане и прилагане на ваксините.Въпреки затрудненията все още имаме надежда да бъдем оптимисти, макар ваксиниранeто на цялото население да продължава да бъде сериозно предизвикателство. Трябва също да продължаваме да преодоляваме недоверието у гражданите към ваксините - прозрачността и доверието тябва да вървят ръка за ръка. Същевременно обмисляме ролята на сертификатите за поставена ваксина, намирането на единен подход за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестове за COVID-19."

Групите в ЕП отново се обявиха в подкрепа за единния европейски подход, вместо държавите членки да се конкурират една с друга, и призоваха за солидарност, прозрачност и по-голяма яснота относно договорите с фармацевтичните компании.  Ираче Гарсия Перес от Групата на социалистите и демократите отправи предупреждение срещу „здравния национализъм“, който може да нанесе щети на сътрудничеството за ваксините в Европа:

Ако запазим единството си и имаме справедливо разпределение на ваксините си в държавите членки, имаме всички основания да вярваме, че 380 милиона европейци ще бъдат ваксинирани до лятото.“

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис изрази очаквания, че на пазара ще се появят още ваксини в близките месеци. Тя подчерта нуждата от глобален подход:

Covid-19 винаги е бил по-голям от ЕС - това е пандемия в световен мащаб , която изисква и реакция в световен мащаб - нито една държава няма да е в безопасност, нито една икономика няма истински да се възстанови, докато не се овладее вирусът на всички континенти. В рамките на стратегията за ваксинирането срещу Covid-19 инвестирахме и в капацитета за производство на ваксини, така че те бързо да бъдат предоставени на всички и навсякъде. Работим и за свободното движение на ваксини и консумативи за имунизация, без търговски ограничения, включително и на ниво търговска световна организация. Европейската комисия работи заедно с държавите членки за създаването на общоевропейски механизъм за трансгранична дистрибуция  на ваксини.

За „Евранет +“: Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!