ЕКП: Всеки шести младеж в ЕС без работа заради пандемията

Снимка: архив

Европейската младеж е една от най-тежко засегнатите от пандемията Covid-19. Европейската конфедерация на профсъюзите постави на обсъждане темата за възстановяване на младежта и време за качествени работни места. Според данните на Конфедерацията всеки шести младеж в Европейския съюз е загубил работата си заради икономическите последици от Covid-19. Кризата засяга особено работниците в „нестандартни форми на заетост“. Генералният секретар на ЕКП Лука Визентини заяви:

Ставаме свидетели на това невероятно разделение, на тази дилема пред младите хора - или да загубиш своята работа и да нямаш никакъв доход, или ако продължиш да работиш, да бъдеш още по-експлоатиран, отколкото преди. Това е нещо, което ние не можем да приемем, това е скандално. Това, което се случи по време на пандемията с младите хора, е наистина скандално. И ние трябва да го спрем. Това е отговорност разбира се, на синдикатите – те да се борят да спрат това, но също така е отговорност на институциите и на политиците, дори и на работодателите, бих казал. Да се уверят, че няма да се допуска такова нечестно третиране на младите, които тепърва излизат на трудовия пазар.

На дневен ред е предизвикателството системите за социална защита да се насочат и към младите хора. Еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит подчерта:

Ние силно наблягаме, в рамката на фонда за възстановяване на инвестирането на пари в борбата, битката с младежката безработица. Както вече отбелязах, очевидно някои страни-членки са се вслушали в този съвет и са го заложили в националните си планове, като по този начин ще получат част от парите за борба с младежката безработица. Аз мисля, че това са огромни предизвикателства, но това е предизвикателство за Европа. Ако ние се вслушаме в нашите млади, ако им дадем правилните възможности, ако ние наистина им помогнем да се справят в този много труден контекст - икономически, социален и както вече отбелязах, психологически контекст, на кризата.


Главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че България е една от държавите, които се съобразиха със специфичните препоръки на Европейската комисия:

За включване на мерки, насочени специално към младежите. В проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост основен компонент е образование и умения. Лицата, които са рано напуснали образователната система, за България това са 14 процента от младежите при средно за Европейския съюз 10,6. Основни умения в областта на цифровите технологии във възрастовата група 16-74 години за България приблизително 12,9 процента при средно за ЕС 58 процента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!