ЕП в подкрепа на жените в науката

Тестове за коронавирус
Снимка: БТА


         "Винаги съм искала да се занимавам с биология като цяло, но сега още повече. 

          Първо в началото, когато разбрах, че съм станала стипендиантка на програмата, първо бях малко стресата. След това се появи една такава част и гордост, и приемане на предизвикателството. И, определено смятам, че сега се появи и малко по-голямо самочувствие, от гледна точка на учен".

Думите са на д-р Деница Теофанова - млад изследовател в сферата на биологията, главен асистент в Биологичния факултет на Софийския университет, носител на престижната награда "За жените в науката", която  отличава високи научни постижения и насърчава таланти от цял свят.

България е сред страните в Европейския съюз с най-висок дял на жените в науката, според данните на Евростат. През 2019 година,  210 хил. души в страната ни са работели в областта на науката и инженерството, точно половината от тях - жени. За сравнение, само една трета от учените в Евросъюза са жени. Затова, Европейският парламент подкрепя преодоляването на неравенството между половете в областта на научните изследвания, но много социални и културни бариери пречат на жените да поемат по научния път, казва Мишел Ривази от Групата на Европейския свободен алианс:

         "Като депутат в ЕП искам да има повече жени учени, защото има теми, атомната енергетика, здравеопазването, проблемът с хапчетата трето и четвърто поколение, за тях има много малко жени, с които да решавам проблемите. Рядко мъже намират решение на тези проблеми. Трябва да феминизираме научната сфера".

Европейският парламент редовно стартира инициативи за насърчаване на жените да започнат научна кариера. Една от тях, поредната програма на българския евродепутат Мария Габриел, Women TechEU в подкрепа на стартъпите, ръководени от жени в областта на високите технологии:

          "С програма "Хоризонт Европа" потвърждаваме нашия ангажимент към равнопоставеност в областта на научните изследвания и иновациите. Тези мерки допълват други програми от моя ресор, които ще предложат обучение в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката на 40 000 момичета".

Момичетата са леко уплашени от новите технологии, смята евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ева Кайли и допълва:

           "Изглежда секторът е окупиран от мъже. Смятам, че на ранен етап трябва да ги накараме да се чувстват удобно с новите технологии. Впоследствие ще привлечем и още жени за науката". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!