ЕС е "зона на свобода за ЛГБТ общността"

Снимка: БГНЕС

Евродепутатите обявиха Европейския съюз за свободна зона за ЛГБТ общността. Абревиатурата е съкращение за лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендъри и интерсексуални хора. Резолюцията беше приета  с 492 гласа „за“, 141 - „против“ и 46 гласа „въздържал се“. Тя е в отговор на отстъплението от правата на общността в Полша и Унгария.

От 2019 г. досега над 100 полски региона са приели резолюции за „анти-ЛГБТ идеология“ или „семейна харта на правата“. Те представляват около една трета от територията на Полша. Това накара Европейската комисия да лиши някои от тези общини от субсидии, а наскоро полските съдилища анулираха някои от решенията, защото са противоречащи на закона. Външният министър на  Полша Збигнев Рау  заяви пред полското национално радио, че това е нереалистично. По думите му, резолюцията е безсмислена, тъй като няма юридическа сила:


„В този случай напълно липсва юридическата тежест. Тази резолюция няма да има ефект,  тя е без правни последици."


Вярно е, че резолюцията не е обвързваща, признава  един от нейните автори – френският  евродепутат от либералната група „Обнови Европа“ Пиер Карлескинд, но приемайки я, парламентът изпраща ясно послание до еврокомисията:

„Първо, Комисията трябва да приложи стратегията за равенство между ЛГБТ, която тя представи миналата година, прилагайки своето законодателство на практика. Очакваме законодателство за взаимното признаване на семейства с еднополов родител във всички страни от Европейския съюз. Има неща, които трябва да се направят.“

В резолюцията на Европейския парламент се споменава и влошаващото се положение в Унгария. През декември 2020 г. унгарският парламент прие конституционни изменения, които ограничават правата на ЛГБТ общността, като пренебрегват съществуването на трансполови лица и ограничават правото им на семеен живот.

Според мнозинството в европейския парламент, представителите на ЛГБТ са навсякъде в ЕС. Те трябва да имат свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. По време на дебата либералният германски евродепутат Мориц Кьорнер каза още:

„Не трябва хората, които са част от тази общност да са изложени на риск от самоубийство в пъти повече в сравнение с останалите. Европейският съюз се застъпва за любовта, за свободата и за всички цветове на дъгата.“

Германската евродепутатка Тери Райнтке, съпредседател на ЛГБТ интергрупата на Европейския парламент, която сред вносителите на резолюция, подчерта, че това е „първата стъпка“:

„Ние знаем, че нашият живот все още е изложен на опасност. Нашата свобода е задушавана на много места в Европейския съюз. Тази декларация трябва да е сигнал към общността, че борбата все още не е приключила. Трябва да се обединим и тогава можем да се справим – да превърнем Европейския съюз в свободна зона за представителите на ЛГБТ общността.“


Подкрепата си председателят на Европейската комисия изрази в Туитър."Да бъдеш себе си не е идеология, Вие сте у дома. ЕС е свободна зона за ЛГБТ общността", написа Урсула фон дер Лайен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!