Защо е необходимо да се ваксинираме

Снимка: БТА

По настоящем рискът от заразяване с КОВИД-19 е по-голям от всякога. Защото през зимата прекарваме по-голямата част от времето си на закрито там, където вирусът се разпространява лесно.

Нови щамове и мутации ни атакуват ежедневно.

КОВИД-19 е силно заразно заболяване, за което към момента няма адекватно лечение. А в световен мащаб жертвите са вече повече от един милион души.

Засегнати са хора от всички възрасти, много от тях ще страдат от дългосрочни здравословни проблеми. А животът и свободата ни са в локдаун или са силно ограничени.

Изходът от тази криза е ваксинацията. Това е и акт на солидарност - ако мнозинството от нас получи ваксината срещу коронавируса, можем да спрем пандемията.

     "Аз самата не мога да се ваксинирам, затова имам нужда другите хора около мен да са ваксинирани, за да предпазват мен и други като мен.

Казвам се Борислава и съм от София. Аз съм пациент с две бъбречни трансплантации и баба ми стана мой донор.

Животът ми щеше да бъде по-лесен със сигурност, ако повече хора бяха ваксинирани, защото това би означавало, че нямаше да пропускам училище и да си стоя сама вкъщи цяла зима.

Дано постигнем това някой ден, така че повече хора като мен да не се чувстват толкова изолирани".

За жалост обаче скептиците не са малко. Голяма част от обществото ни все още трудно вярва, че ваксините работят:

    "Що се касае до ваксинации, аз съм толкова против тия ваксинации, не само аз – доста хора са против.“

Ваксините срещу КОВИД-19, разработени и допуснати в Европейския съюз, са безопасни и ефективни.

Ваксинацията ще ни помогне постепенно да се върнем към нормалния си живот. Затова, всеки, който може, трябва да се ваксинира, съветва д-р Радосвет Горнев - хирург от София:

    "Като кажем, че твърдо заставаме с името си, с авторитета си, зад тази позиция, това е начинът да спечелим доверието на пациентите.

Вирусната пандемия надявам се, че ще бъде овладяна. Именно затова, ваксинацията на колкото се може повече хора за колкото се може по-кратко време е от изключителна важност. Това ще бъде именно спасението на много, много индивидуални личности, хора, защото това е единственият научно доказан начин“.

Да следваме съветите на лекарите и да не се страхуваме от ваксините, призоваха от Европейската комисия. Повече от година, Комисията инвестира усилия, време, средства и научен потенциал, за да се справи с коварния вирус. Председателят Урсула фон дер Лайан посочи:

     "Сега е времето да сме търпеливи, решителни и дисциплинирани. Така всички заедно ще се справим с вируса.

Това беше много тежка година на изпитания, но не бива да се отпускаме точно сега. Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките".