До юни въвеждат цифров зелен сертификат за пътуване

QR код
Снимка: Pixabay

Преди дни Европейската комисия представи своето предложение за създаване на цифров зелен сертификат за безопасно движение на гражданите в Европейския съюз по време на пандемията. Предвижда се той  да е валиден във всички страни членки и да е доказателство, че дадено лице е с поставена ваксина или е с антитела. Гаранция за въвеждането на документа стана решението на Европейския парламент да приеме предложението на Комисията по т.нар. неотложна процедура. При нея  не се предвижда  официално гласуване в парламентарните комисии.  По тази процедура парламентът като цяло може да приеме становището си в рамките на месец след представянето на предложението от страна на Европейската комисия. Еврокомисарят по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан очерта хоризонта за въвеждането на сертификата:

"Възнамеряваме да приемем този регламент не по-късно от месец юни, така че да се възстанови безопасното предвижване на гражданите в условията на пандемия. Това ни е необходимо за постепенното ни връщане към нормален начин на живот, което очакват с нетърпение, както бизнесът, така и гражданите. Трябва, освен институционална координация, да търсим и техническо решение, за да може  инструментът да заработи, колкото се може по-бързо след приемането на регламента."


От своя страна, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович изрази надежди за единен европейски подход на отваряне на границите след поредица от локдауни и ограничителни мерки в различни държави членки и обясни какво всъщност ще представлява зеленото удостоверение:

"Този зелен сертификат ще служи за доказателство, че лицето или е ваксинирано, или има скорошен отрицателен резултат от тест, или има антитела след преболедуване. На второ място, документът трябва да се признава във всички държави членки, което ще помогне страните да възстановят свободното движение по безопасен и отговорен начин, като удостоверенията ще бъдат признавани от целия ЕС. До юни това трябва да е работещ механизъм и затова се обръщаме към парламента с молба за ускорена процедура."

Председателят на най-голямата  група в Европейския парламент - тази на Европейската народна партия Манфред Вебер, приветства приемането на зеления сертификат по бързата писта:

"Цифровото зелено удостоверение е добра идея и нашата парламентарна група настоява предложението да бъде прието, колкото се може по-бързо. Идеята не е нова, а още от октомври миналата година. Наистина закъсняхте, затова трябва да ускорим процеса, като приложим бързата процедура. Ще трябва да спазим и поетия към европейците ангажимент - да дадем възможност на всички да се ваксинират."

Зеленият сертификат ще е  наличен на цифров или хартиен носител, за да може да се гарантира автентичност и сигурност. Той ще спомогне за координираното премахване на въведените  ограничения и гражданите няма да подлежат на задължителна карантина, когато минават границите на държавите членки. Цифровото удостоверение ще съдържа QR код с цифров подпис, което да го защитава от фалшифициране. Предвижда се ЕК да създаде портал, през който да бъдат проверявани всички подписи на удостоверенията в целия ЕС. 

Председателят на комисията по гражданските свободи в ЕП Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Социалистите и демократите потвърди нуждата от цифрово зелено удостоверение, за да се възстанови доверието в Шенгенското пространство и допълни:

"Освен това е необходимо по този начин да се гарантират основните права, липсата на дискриминация и защитата на личните данни на европейските граждани."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!