Нови правила за износа на стоки с двойна употреба

Снимка: БГНЕС
Европейският съюз приема нови правила за износа на стоки с двойна употреба, за да възпрепятства използването им за нарушения на правата на човека. Стоките с двойна употреба са продукти, които са създадени за гражданска употреба, но ако попаднат в грешни ръце, могат да бъдат използвани за потискане на хора или за нападения.

„Някои предмети, технологии и софтуерни продукти, биха могли да бъдат използвани не само с цивилното им приложение, а за нарушаване на човешките права – примерно за инфилтриране на телефони, производство на оръжия, за организиране на терористични актове или следене на хора“, каза евродепутатът Андрей Ковачев.

По думите му, и сега Европейският съюз има правила за използването на стоките с двойна употреба, регламентът обаче трябва да бъде обновен, защото трябва да бъде адаптиран към последните технологични промени, които настъпват с новите технологии. Особено към тези, които са свързани със следенето на електронната комуникация. Андрей Ковачев поясни, че новите правила на практика създават механизъм за координация на страните членки на ЕС за износа на продукти. Списъкът на стоките с двойна употреба вече ще включва и безпилотните летателни апарати, дроновете.

„Тук не става въпрос за любителските дронове, а за тези с по-голям обсег и размери, с по-дълго полетно време или с механизъм за разпръскване на аерозоли“, уточни евродепутатът.

Според Андрей Ковачев с прилагането на този регламент Европа ще стане по-сигурна, но всяка от страните членки трябва да поеме своя ангажимент. 

„Може да имаме идеални правила и закони, но е важно дали ефективно ги прилагаме. Важно е и нивото на координация в отделните държави, между компетентните органи, митническите власти, лицензиращите организации. Страните трябва непрекъснато и целенасочено да обменят информация на кого и къде са били насочени стоки с двойна употреба.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!