Ще окаже ли "дивангейт" влияние върху отношенията ЕС - Турция ?

Снимка: архив

Икономика, климатични промени, мобилност на гражданите, бежанците и миграцията, са сферите, в които Европейският съюз ще продължи да си сътрудничи с Турция, обяви след посещението си в Анкара председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен:

"Турция проявява интерес да се ангажира по конструктивен начин с Европейския съюз. Дойдохме тук, за да дадем нов тласък отношенията ни", отбеляза Фон Дер Лайен, която беше придружена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той коментира, че акцент в разговорите е бил поставен и на темата за човешките права: 

"Върховенството на закона и зачитането на права са основните ценности на Европейския съюз. Споделихме с президента Ердоган притесненията ни за свободата на словото."

Обект на коментар беше и оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция:

"Силно съм притеснена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция. Тук става въпрос за защита на жените и защита на децата срещу насилие. И това очевидно е грешен сигнал. Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция предизвика сериозно безпокойство в Европа. Диалогът по тази тема остава съществена част от отношенията ни", заявиха Урсула Фон Дер Лайен и Шарл Мишел. Те обаче изтъкнаха готовността на съюза за диалог и сътрудничество с Турция:
"Искаме да продължим напред към много по-добри отношения, но ние сме в началото на този път. И следващите седмици и месеци ще покажат докъде можем да стигнем заедно. 

Ние подаваме ръка с нашата прогресивна програма. И от Турция зависи да се възползва от тази възможност. Европейският съюз е готов да разговаря. Ще оценим напредъка на нашето заседание на Европейския съвет през юни."
Срещата в Анкара на двамата висши европейски ръководители с президента Реджеп Ердоган, проведена на фона на желанието на Европейския съюз и Турция да възстановят връзките си, беше белязана от дипломатически гаф, който принуди председателят на Европейската комисия да участва в официалните разговори от страничен диван в залата, тъй като за нея не беше предвиден стол до колегата и Шарл Мишел и президента Ердоган.Ситуация, която предизвика серия негативни реакции в Европа, а говорителят на комисията - Ерик Мамер коментира така: 

"Председателят на комисията беше изненадана, но реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола."

Евродепутати призоваха двамата най – висши служители на ЕС да обяснят този скандал:

"Отношенията между Европейския съюз  и Турция са от решаващо значение. Но единството на Европейския съюз и зачитането на правата на човека, включително правата на жените, също са от ключово значение", смята испанският евродепутат Ираче Гарсия Перес от групата на социалистите и демократите. в парламента. За повече яснота по случая се обяви и Манфред Вебер от Европейската народна партия. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази дълбоко съжаление за случая, станал популярен още като „дивангейт“, а първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу заяви:

"Местата за сядане бяха разпределени в съответствие с изискванията на Европейския съюз, точка по въпроса."

Очаква се случаят да бъде обсъден  в края на месеца в Европейския парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!