ЕП настоя за спасяване на туристическия бранш

Снимка: архив


Европейският парламент настоя за нова стратегия за туризма в ЕС, която да се фокусира върху запазването на Европа като водеща туристическа дестинация. В доклад се призовава Европейската комисия да създаде  Европейска агенция за туризма, която да подкрепя целия бранш, да популяризира европейската марка в трети страни, да предоставя на ЕС най-новите данни за туризма, да подпомага достъпа до финансиране от ЕС на малкия бизнес и да помага на туристическия сектор да се подготви за бъдещи кризи. Докладчикът Клаудия Монтейро Агилар от групата на Европейската народна партия призова за „план Маршал“ за сектора, който да подпомогне страните членки, и особено онези, чийто брутен вътрешен продукт се крепи на туризма. Тя  предупреди, че ако европейските институции не се ангажират пряко с проблема, се очакват масови фалити в бранша:


"Туризмът е изправен пред най-голямата криза в своята история. 11 пъти  по-големи са загубите за бранша в ЕС, отколкото бяха през 2009 г. Затова този икономически сектор трябва да бъде подкрепен и това трябва да е ясен сигнал от Европейския парламент. Различни мерки трябва да бъдат приложени. Имаме нужда от координация в условията на пандемия. Трябва да има единен европейски здравен  протокол, който да е безплатен за европейците. Туристическият сектор изисква ликвидност в краткосрочен план, която да спаси бранша от фалити и заетите в него да  запазят своите работните места."

Европейската комисия е напълно мобилизирана да помогне за рестартиране на туризма, увери екокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус.  Комисията също така работи с държавите членки и заинтересованите страни за разработване на европейска програма за туризъм със споделена дългосрочна пътна карта. Сред приоритетите са  услугите за устойчива дестинация и туризъм, включително екомаркировка на ЕС и туристическо настаняване по Европейската схема за управление по околна среда и одити -  EMAS.
 
"Страните членки трябва да координират действията си по свободното движение в рамките на ЕС и ограничителните мерки. Благодарение на общите усилия можем да очакваме, че държавите членки постепенно ще започнат да се отварят за туристи идните месеци. Европейската комисия вече предложи зелен сертификат. С постепенното разширяване на ваксинациите ще видим по какъв начин тези ваксинирани граждани ще бъдат допускани до държавите-членки на Съюза".


Еврокомисарят Синкевичус уточни, че сертификатът е недискриминационен - няма да се използва като предварително условие за свободно движение, нито пък като средство за контрол по границите. Той ще  съдържа само доказателство, че лицето е ваксинирано, че е преминало тестове, или има антитела след преболедуване от Covid-19. Очаква се с наближаването на летния туриситически сезон до средата на юни най-късно този сертификат да бъде одобрен. Държавите членки и  ЕК вече работят по техническото решение, припомни Синкевичус и допълни:.


"Стандартите за здраве и безопасност са от ключово значение за успокоение на пътниците и туристите. Те също така гарантират равни условия за бизнеса. Комисията е поискала от Европейската организация по стандартизация да работи по продукт за стандартизация за всички туристически бизнеси в ЕС с лесно разпознаваема визуална идентичност. Това също трябва да е готово навреме за лятото."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!