ЕП настоява за задължителни правила срещу компаниите, които вредят на хората и околната среда

Европейският парламент настоява за спешно приемане на ново законодателство, което да гарантира, че предприятията ще носят отговорност, когато нарушават правата на човека или вредят на околната среда. При подобни случаи пострадалите трябва да имат достъп до правна защита, казват евродепутатите. Те настояват законодателството да важи за всички фирми, които предлагат продукти или услуги на вътрешния пазар, включително за компании, базирани в държави извън Европейския съюз. Европа отказва да приеме, че обезлесяването и принудителният труд са част от световните вериги за доставки на стоки и услуги, казва евродепутатът Лара Волтерс и посочва част от ефектите при въвеждането на новите правила:

"Осигуряваме добри продукти за потребителите. Подобряваме защитата правата на работниците, както и достъпа до правосъдие на засегнатите. А за околната среда предприемаме отдавна закъсняла стъпка".

Частният и публичният сектор трябва да допринесат за постигането на тези цели, подчертава еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс:

"Важно е да зачитаме нашите ценности, както в Европейския съюз така и извън него. Искаме да стимулираме добрите практики за опазване на околната среда извън Европа, в съответствие с международните ни ангажименти и усилията, свързани с климатичните промени. По същия начин и европейските компании трябва да положат усилия и  да гарантират, че недопустими за съюза практики, които нарушават човешки, трудови или социалните права, не се прилагат в техните верига на доставки".

Компаниите ще са длъжни да установят, оценят и коригират подобни практики. Парламентът призова за допълнителни мерки, включително забрана за внос на продукти, свързани с тежки нарушения на правата на човека - като принудителен или детски труд. Тези цели трябва да бъдат включени в търговските споразумения на Европейския съюз. Предприятията трябва да носят отговорност за действията си и да бъдат санкционирани за причиняване на вреди:

"Това е послание за надежда към стотици милиони работещи по света, чиито основни права не се спазват. Това е послание за надежда и за планетата. Не искаме тя да бъде унищожена и свръх експлоатирана. Не искаме да увеличаваме печалбите на шепа международни компании, които гледат цинично на правилата", казва евродепутатът Паскал Дюран. 

Евродепутатът Мано Убри добавя: "С това законодателство искаме да сложим край на организираната престъпност, която експлоатира хората и околната среда. Това е само стъпка към връщане на контрола върху тези мултинационални компании, които си мислят, че са над закона".

Нарушаването на човешките права и нанасянето на вреди на околната среда трябва да се преследват по съдебен път, казва евродепутатът Хорхе Вилялба, но предупреждава:

"Не трябва да се създават допълнителни тежести, задължения,  разходи, отговорности и най-вече наказания за бизнеса. Защото единственото последствие от това би било - компаниите и работниците в Европейския съюз да бъдат по-малко конкурентоспособни и по-бедни. Защото там, където сега има европейски предприятия, има също американски и китайски фирми. Искаме да се борим с мултинационалните компании. Това е добре! Но, нека оставим настрани нашите малки и средни предприятия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!