Повече пари за саниране и фотоволтаици на покривите в третия вариант на Плана за възстановяване

Националният план за възстановяване и устойчивост, в поредния си - трети вариант, увеличава инвестициите за зеления преход на икономиката с близо 500 млн. - до 3,8 млрд.лв.

По т.нар. стълб "Зелена България" най-много пари - повече от 2 млрд.лв. са предвидени за саниране на сградния фонд, 32 млн., от които 20 - безвъзмездно от Механизма за възстановяване и устойчивост ще се насочат към фотоволтаици на покривите на сгради, а повече от 352 млн. лв. ще се използват за подмяна на уличното осветление в общините.

Имат ли капацитет местните власти да отговорят на очакванията и да променят реално градската среда? Един от примерите сочи кметът на Велико Търново, Даниел Панов, с резултатите от санирането на многофамилните жилищни сгради, постигнати в предишния програмен период и очакванията от новите възможности: 

"През изминалата година проведохме една анкета в повечето български общини, която показа, че 95% от гражданите, които участваха в това проучване са удовлетворени най-вече от новата визия на блоковете си, а също така отчитат и намаляване на месечните комунални сметки. 5 000 лв. на домакинство са спестени от извършените ремонти за тази програма "енергийна ефективност", а също така и 30-40% те плащат по-ниски разходи за отоплението. Около 25% се повишава и стойността на имотите във Велико Търново".

Кметът на Враца, Калин Каменов пък споделя опита в монтажа на фотоволтаици на обществени сгради:

"Направихме проект с именно такава пасивна сграда, плувен басейн и предвиждаме с над 50% да паднат разходите за поддръжка на тази сграда, с фотоволтаичен покрив, със соларни панели".

Другото, което от община Враца планират в новия програмен период е монтирането на водородни клетки за захранване и отопление на детски градини и публични сгради, и на спортни зали.

Във Видин са с амбициозната идея за подмяна на уличното осветление. Кметът Цветан Ценков:

"Смятам да създадем първото общинско предприятие в България, ако трябва, което ще кумулира в себе си няколко усилия - подмяна на осветлението с ледосветлеие, енергийноефективно, което ще и спести разходи от над 70%. В момента Община Видин дава изключително много средства за осветление".

Ако има добри идеи, Европа ще ги финансира, увери българският евродепутат, Ева Майдел:

"Политиките за енергийната ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията за градска, но също така и за околна среда. В същото време, да успеем да повишим удовлетворението на гражданите от условията на живот, от качеството на живот. Дали става въпрос за чист въздух и природа, за по-енергийноефективни училища, за детски градини и комфортни жилищни сгради. Така че проектите в областта на енергийната ефективност, които най-успешно се управляват на местно равнище, наистина имат потенциал да привлекат сериозни инвестиции, които от своя страна да направят така, че местното производство да бъде стимулирано, потреблението също, да се създадат нови работни места във важни сектори като строителство, енергийни технологии да имат за цел наистина да намалят зависимостта от фосилни горива".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!