Новата "Творческа Европа" - най-големият ангажимент в подкрепа на културата и творчеството в ЕС

Около 300 милиона евро е тазгодишният бюджет на "Творческа Европа". Това обяви Европейската комисия, която преди дни прие работна програма за първата година от новата "Творческа Европа", обхващаща периода 2021-а - 2027-ма година.  

Чрез тази сума трябва да бъдат насърчени специалистите и творците от всички сектори на културата - да си сътрудничат в различни дисциплини, да достигнат до нова публика, а и да намерят нови възможности и в Европа, и отвъд границите й. 

Средствата са част от общия бюджет от 2 милиарда и 400 милиона евро на програмата, която в края на май беше одобрена от Европейския парламент. Така тя стана най-големият досега ангажимент за подкрепа на секторите на културата и творчеството в Европейския съюз.

„След години успяхме да постигнем едно много важно споразумение, което е сигнал за целия културен и творчески сектор. Това е най-голямата програма в подкрепа на творци и художници с най-големия бюджет. Никога в историята си Европейският съюз не е харчил толкова много пари за култура, колкото ще похарчи през следващите седем години“, каза полският евродепутат от ЕНП Томаш Франковски по време на дебата, на който изтъкнато беше и че пандемията от Ковид-19 е поставила творците и културните дейци в несигурно положение.

„Коронавирусът извади на показ колко чуплив е културният свят на европейците! Всички сектори, финансирани от програмата, бяха засегнати сериозно от противоепидемичните мерки, което доведе до пълен застой на културата!“, подчера докладчикът на ЕП за програмата "Творческа Европа" Масимилиано Смерильо.

„И музеи, и театри, и други култутни институции се сблъскаха с намаление на приходите по време на коронакризата, макар да успяха да се закрепят чрез присъствието им в дигиталното пространство. Много се радвам, че бюджетът на "Творческа Европа" е увеличен с 63 процента в сравнение с предишната финансова рамка. Това достатъчно ли е? Не, но трябва да направим каквото можем с това, което имаме“, добави еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, както и изтъкна, че за първи път ще бъдат предоставени средства и за медийния сектор: 

„Един от новите елементи на програмата е подкрепата за информационните медии. Ние подрепяме адаптацията на сектора що се отнася до защита на плурализма на отразяване на събития за хората“. 

„Увеличението на бюджета ще ни позволи да предоставим за първи път средства и за медийна грамотност - действие, силно належащо във време на фалшиви новини, а и в подкрепа на качествената журналистика“, категоричен беше и Смерильо, който по време на дебата открои жените- творци като нов аспект, върху който "Творческа Европа" се фокусира:

Програмата ще насърчава талантите на жените, както и ще подкрепя кариерата им на артисти, а и като цяло на всички нива. Вярвам, че сектори като култура и творчество в наше време трябва да дават ясни сигнали в подкрепа на равенството между половете“, каза докладчикът за един от новите приоритети на програмата.

Другите два - социално включване и намаляване на въздействието върху околната среда, се преплитат с трите й основни направления. Това са КУЛТУРА, обхващащ всички области на културния и творческия сектор - с изключение на аудиовизуалния и филмовия. Тези сектори попадат в направление "МЕДИИ", а по третото направление си сътрудничат отделните сектори като по него точно ще бъде насочена подкрепа към медиите. 


Европа, която искаме, трябва да може да инвестира в красота и във въображение, както и в силата на една велика история - чрез книги, песни и произведения на изкуството. Тяхната цел е да ни изумят, да спрат дъха! Икономическото възстановяване е важно, но също и благополучието на всеки един от нас“, добави Масимилиано Смерильо, а германският евродепутат от ЕНП Сабине Ферхайен, която е и председател на комисията по култура и образование изтъкна:

„С тази програма ние заставаме рамо до рамо до културния и творческия сектор. Политиката в областта на културата е в основата на Европа! Както би казал Жан Моне - когато става дума за възстановяването на Европа, то трябва да се започне с културата. И мисля, че трябва да го направим!“

Новата "Творческа Европа" влиза в сила веднага след публикуването й в Официалния вестник на ЕС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!