Какви са целите на програма "Цифрова Европа" 2021-2027 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата програма "Цифрова Европа" получи зелена светлина от Съвета на Европейския съюз. Тя беше одобрена с бюджет от 7 млрд. и половина евро, за периода 2021-2027 година и е първият финансов инструмент на Европейския съюз, фокусиран върху предоставянето на цифрови технологии на бизнеса, гражданите и администрацията.

Целта на програмата е да подпомогне изграждането на стратегическия цифров капацитет на Европа, като направи тези технологии достъпни за обикновените хора и предприятия. Средствата от нея ще се инвестират в суперкомпютри и в развитие на изкуствения интелект, както и за гарантиране на киберсигурността и цифровия суверенитет на Евросъюза.

Пример от Дания показва как работят високите цифрови технологии при спешни случаи в медицината, когато първите минути могат да бъдат решаващи за спасяването на човешки живот и когато изкуственият интелект помага на оператора да вземе верните решения:

"Компютрите никога не забравят, нито се нуждаят от кафе, нито се уоряват. Да си представим, че всеки медицински специалист разполага с такъв служител - като помощник с отлична памет, който може да му помогне във всяка важна ситуация да вземе възможно най-доброто решение", казва Андреа Клайв - главен изпълнителен директор на компания за информационни технологии.

Ако системата спасява животи днес, то е отчасти благодарение на финансирането от страна на Европейския съюз. Затова Европейският парламент иска подобни фирми да продължат цифровата революция в Европа. С оглед насърчаването и развитието на подобни високотехнологични стартиращи предприятия евродепутатите подкрепят програмата „Цифрова Европа“, сочи Валтер Флего - евродепутат от Групата "Обнови Европа":

"Тази програма ще предостави много работилници на нашите граждани, предприемачи и заинтересовани страни на място, като им покаже как по-добре да внедрят цифровата реалност в работата и ежедневието си".

Средства по програмата ще се инвестират от здравеопазване, транспорт и околна среда до по-добра публична администрация и професионално обучение по нови технологии, както и за внедряването на европейски суперкомпютри и капацитети за обработка на данни, казва българският еврокомисар Мария Габриел:

„35% от машините, от изчислителната мощност в света е европейска.

Няма как в този бързо променящ се свят, без свръхизчислителна мощност, защото боравим с данни, да отговорим на предизвикателствата.

За медицината суперкомпютрите могат много да ни помогнат. Аз се радвам, че Европа допринася затова“.

И още, Европейският парламент иска програмата „Цифрова Европа“ да стимулира конкурентоспособността на Европейския съюз, както и да помогне за постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!