Европол с действия срещу терористичната онлайн пропаганда

Снимка: pixabay

На 27 май беше първият ден, посветен на действията срещу дясната терористична онлайн пропаганда. Проявата беше координирана от звеното за интернет насочване на Европейския съюз в централата на Европол в Хага. Към Деня на действието се присъединиха общо 28 международни партньори. Дните за препращане се основават на насочването от Европол и специализираните звена в страните партньори към доставчици на онлайн услуги, които са отговорни за оценката на съдържанието, за да се установи всяко потенциално нарушение на техните условия на услуга. Сред посочените елементи за които да се следи са дясно терористично и екстремистко съдържание, материали, произведени от или благоприятстващи забранени десни организации, материали, произведени и разпространени по отношение на съответните десни атаки като текстове, видеоклипове, аудио файлове, публикации, изображения и акаунти в социалните медии. По време на международния ден участващите страни прегледаха процеса на препращане от откриването на терористично съдържание до неговото сигнализиране до доставчици на онлайн услуги. Общият брой на открити публикации с подобно съдържание е 1 038. След оценката на постовете или видеоклиповете в интернет бяха подадени и сигнали с искане за тяхното сваляне от онлайн пространството и  преразглеждане в съответствие с условията на доставчиците на услуги.

Заплахата, породена от насилствения десен екстремизъм, нараства според Европол. Терористичните атаки в Нова Зеландия, САЩ, Норвегия и Германия са само част от вълната от насилствени инциденти в целия свят, а извършителите на тези терористични атаки са били част от подобни  онлайн общности и се вдъхновяваха един от друг. Използването на интернет става все по-важно в този контекст. Директорът на Европол Катрин де Бол:

"Криминалните групировки и терористите са изключително адаптивни към новите технологии. Още през 2017-та година Европол започна сериозен проект в областта на кибер защитата, който на практика прескача границите на отделните държави. Днес ние можем да заявим с гордост, че продължаваме този проект заедно с Евроджъст  и разбира се с помощта на нашите международни партньори. Този проект е насочен към взаимодействие в рамките на ЕС между отделните държави най-вече при международни разследвания, както и разработки на отделни държави членки. В рамките на проекта близо 6 хиляди служители на службите от различни държави от  ЕС подържат връзка помежду си. Също така в рамките на проекта се установи, че чрез общата интернет система държавите членки могат да разменят и документи по разработки помежду си. Над 1 000 разследващи офицери от различни държави също участват в проекта, обменяйки информация за ставащото по международни разследвания в рамките на ЕС."

Подобни съвместни действия срещу терористично съдържание в интернет ще продължават да се организират и в бъдеще, съобщават от Европол. Още преди време Европол подписа споразумение с Европейската мрежа от полицейски специални части АТЛАС, за да осигури международно сътрудничество в случай на вземане на заложници, отвличания или тероризъм в Европа.