400 хиляди души годишно умират в ЕС заради мръсен въздух

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Проблемът с мръсния въздух е станал хроничен в Европа, където годишно умират по 400 хиляди души заради заболявания, причинени от завишените нива на фините прахови частици и различни химични съединения в атмосферния въздух. Някои държави се справят по-добре от други в опита си да решат проблема. България обаче не е сред тях и заема челни позиции в европейската антикласация по мръсен въздух. 

Въздухът, който всички ние дишаме, има пряко отражение върху качеството и продължителността на живота ни. Затова Европейската комисия планира да преразгледа стандартите за качеството на въздуха в Общността. Това стана ясно по време на уебинара "Как да дишаме по-чист въздух?", организиран от Европейския парламент.

Франсоа Уакенхут - началник-отдел "Чист въздух" в Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, заяви:

"Защо мръсният въздуха е проблем и защо трябва да се справим с него? Замърсяването на въздуха води до смъртта на 400 хиляди души в Европейския съюз и 17% от хората получават белодробни заболявания, включително рак. И в България става дума за 12 000 души починали през 2018 година. Това е абсолютно недопустимо!"

По думите на Уакенхут основните източници на замърсяване са транспорта, битовото отопление, земеделието и индустрията. В България обаче 77% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление.

Въпреки че срещу страната ни има две производства в Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух, властите в България не вземат нужните мерки. Това мнение изрази Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info, който следи за качеството на въздуха. По думите му, за последните 4 години в България са починали 60 хиляди души от заболявания, свързани с мръсния въздух:

"Това е един среден град в България. Това са наши близки хора, които са си отишли преждевременно. Това сме ние, които продължаваме да водим лошо качество на живот, именно заради липсата на воля и желание за промяна. И днес, с инструментите на зелената сделка, които дават възможност на България да направи една енергийна трансформация, тя е напълно възможна."

Хави Лопес, който е член на Комисията по околна среда в Европейския парламент, заяви, че градовете трябва да се променят, за да бъдат по-екологични: 

"Ние трябва да преосмислим модела на градовете, нашата градска политика за развитието на градовете, за да може да се подобри качеството на въздуха и да се намали въздействието на парниковите газове и промените в климата. Надяваме се да постигнем едно положение с развитието на така наречените "умни градове" и ще се ускори електрификацията на колите и ще се разпространи в по-широк мащаб."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!